Sista hålet knäckte besviken Nordqvist

Foto: SEBASTIEN NOGIER / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Foto: GÖRAN SÖDERQVIST / TT NYHETSBYRÅN GÖRAN SÖDERQVIST

För ett år sedan avgjorde Anna Nordqvist Evian Championship i särspel på det 18:e hålet.

Nu var det samma hål som i stället knäckte henne med en blytung dubbelbogey.

– Jag är fruktansvärt besviken, säger hon med sju slag upp till täten inför helgens spel.

Anna Nordqvist hade nära till tårar och svårt att hitta orden bara några minuter efter andra rundan i majorn i Évian-les-Bains.

Det kan man förstå.

31-åringen bjöd länge på en suveränt stabil golfrunda och när hon rullade i sin fjärde birdie på hål 13 låg hon delad elva på fyra under par – och var bara fyra slag från ledningen.

Det såg ut som att Nordqvist var inställd på att bjuda upp till kamp och på allvar försöka försvara den titel hon vann i fjol. Sedan kom visserligen dagens första och enda bogey på hål 14, ett korthål där Nordqvist missade utslaget, men det hade gått att leva med om det inte hade varit för debaclet som sedan inträffade på det svåra 18:e.

"Otroligt besviken"

För första gången på hela dagen missade Anna Nordqvist en fairway, vilket säger en del om hennes starka spel från tee. Nordqvist slog ut sig från ruffen, men gav sig ett halvlurigt nedförsläge och missade greenen med tredjeslaget. En svag chip och två puttar senare fick hon skriva dit sex slag i scorekortet.

Dubbelbogey – och en nattsvart avslutning på dagen.

– Jag är otroligt besviken på scoren. Jag spelade fantastiskt bra i dag och slog väl bara tre dåliga slag, ett på 14:e och två på 18:e. Hade jag bara avslutat med par hade det varit en helt annan historia, säger Nordqvist till TT.

När Anna Nordqvist vann den franska majorn förra året hade hon fem slag upp till täten inför sista rundan. Efter rundorna 71–70 ligger hon nu delad 30:e och det skiljer sju slag till ledningen – men å andra sidan återstår två dagars spel. Samtidigt inser Nordqvist att det är 29 spelare hon behöver passera i helgen för att få lägga händerna på segerbucklan igen.

– Det är otroligt många spelare där och ska man vinna måste man sätta puttar. Det har väl inte riktigt varit stolpe in den här veckan, men överlag tycker jag att jag gör väldigt många bra saker.

Kvartett i täten

Fyra spelare delar ledningen på åtta under par: Puertoricanskan Maria Torres, sydkoreanskan Lee Mi-Hyang och amerikanskorna Amy Olson och Mo Martin.

Förutom Nordqvist får ytterligare tre svenskor spela vidare i helgen. Dani Holmqvist och Pernilla Lindberg är båda på par, medan Caroline Hedwall följde upp sina inledande 77 slag med en 68-runda och är +3 totalt. Efter bland annat en eagle på 15:e var Hedwall, som vann på Europatouren förra veckan, på väg mot en av dagens bästa rundor på Evian Resort Golf Club. Men precis som Anna Nordqvist avslutade hon med en dubbelbogey.

– Det känns nästan skit samma att jag avslutade med en dubbel. Mitt mål i dag var att kämpa tillbaka och klara "cutten" – och det gjorde jag, säger Hedwall.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.