Patrick Reed kräver miljarder för Brandel Chamblees ord i tv

Experten Brandel Chamblee har ofta tagit upp Patrick Reed i tv.
Patrick Reed.
Foto: SPEED MEDIA/SHUTTERSTOCK / SPEED MEDIA/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

Brandel Chamblee har kallat golfstjärnan Patrick Reed för fuskare i tv – och anklagat honom för att kunna ”spela för Hitler och Stalin”.

De orden kan stå experten dyrt.

Reed kräver nu mångmiljonbelopp i skadestånd.

Patrick Reed, 32, som spelar på den kontroversiella saudifinansierade LIV-touren, har tröttnat på att få kritik i tv.

Så trött att han nu kräver ersättning för det.

Reed, som har vunnit nio PGA-titlar, menar att tv-kanalen Golf Channel och experten Brandel Chamblee, 60, under lång tid har bedrivit en personlig hatkampanj mot honom. 

Bland annat handlar det om en incident efter en tävling 2019, då Reed straffades med två extraslag för att ha otillåtet ha flyttat sin boll till ett bättre läge när den låg i bunkern. Sedan dess har Chamblee flera gånger kallat 32-åringen för ”fuskare”.

Enligt Reed har expertens kommentarer lett till att fans på golfbanor återkommande har hånat honom på tävlingar.

I en stämningsansökan som lämnats in i Texas kräver golfstjärnan 750 miljoner dollar, motsvarande nära 7,8 miljarder kronor, i skadestånd. Handlingarna beskriver att tv-bolaget enligt Reed har spridit lögner och budskap som pekat ut honom i syfte att ”förstöra hans rykte, skapa hat och en fientlig miljö runt honom”, rapporterar The Guardian.

”Ingen koppling till en tyrannisk, mordisk ledare”

Chamblee, som själv har en karriär som spelare bakom sig, uttryckte sig också kritiskt mot Reed när han gick till LIV-touren. Experten menade då att stjärnan ”inte skulle ha några problem med att spela golf för Stalin, Hitler, Mao Zedong, Pol Pot eller Vladimir Putin”.

Den kommentaren är en av de punkter som Larry Klayman, grundare av den konservativa gruppen Freedom Watch, tar upp i kravet på skadestånd.

”Det uttalandet är falskt eftersom herr Reed aldrig har haft koppling till 'en tyrannisk, mordisk ledare'. Han spelar golf för LIV, som helt enkelt råkar vara finansierat av PIF som har investerat i och finansierat några av landets och världens största och mest respekterade företag”‚ står det i stämningsansökan enligt The Guardian.

TV: Kritiken mot Henrik Stenson efter bytet till LIV-touren

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.