Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Parnevik säljer sitt lyxhus: ”Är sorgligt”

Allt om veckans sporthändelser – se hela avsnittet här.
Mia och Jesper Parnevik på familjens baksida. Foto: ANDERS AHLGREN
Familjen Parneviks baksida som ligger mot Jupiter Island.Foto: ANDERS AHLGREN
Foto: ANDERS AHLGREN

I somras blev han morfar och nåddes av beskedet att två nära vänner hastigt gått bort.

För ett par veckor sen kom kollapsen.

Jesper Parnevik, 54, håller på att återhämta sig efter utmattningschocken – samtidigt som han har lagt ut familjens hus till försäljning för 100 miljoner kronor.

– Det känns sorgligt. Vi har fantastiska minnen från det huset, säger han.

Florida-Kalifornien-Florida-Calgary-Florida-Stockholm-Göteborg-Stockholm.

Efter ett par minst sagt hektiska resdagar, med extremt lite sömn, collegebesök och tävlande på touren, brast det för Jesper Parnevik. Den 54-årige golfprofilen var hemma i Sverige för att tillsammans med familjen visa upp nyfödda barnbarnet Atticus för släkt och vänner. 

Plötsligt kollapsade han och fördes med ambulans till Danderyds sjukhus.

– Läkarna säger att det med all sannolikhet var stressrelaterat. Jag är väldigt lyckligt lottad att det inte var en riktig stroke jag fick utan en rejäl utmattningschock, säger han.

När SportExpressen pratar med Jesper Parnevik säger han att han mår bra. Men han sticker inte under stol med att det varit en omskakande tid.

– Det sjuka är att jag tänkte på det ett par dagar innan jag kollapsade. Att det är sjukt att det här håller, med tanke på hur jag har levt den senaste tiden. Man har ju en liten varningsklocka i sig, men det är väldigt sällan man lyssnar på den, säger han och fortsätter:

– När det väl hände tänkte jag inte så mycket på mig själv. Det absolut läskigaste med allt var barnen, att se deras reaktioner och förstå hur jäkla oroliga de blev för mig. Det gjorde mig mest rädd.

Jesper Parnevik i SVT:s ”Skavlan”Foto: JARI KANTOLA / STELLA PICTURES

Parnevik om sorgen efter döda vännerna

Jesper Parnevik är nu tillbaka i hemmet i Florida. Han har börjat träna igen, känner sig ”precis som vanligt”. Han spelar fortfarande på PGA Senior Tour och planen är att åka till Marocko för att tävla i januari.

Samtidigt har Parnevik avbokat flera evenemang och dyker det upp förfrågningar tackar han nej. Just nu behöver han lugn och ro.

– Men just nu står jag håller på att rensa sladdar här hemma och det är ju inte så jävla kul. De byter ju adapter varenda jäkla år de här teknikföretagen och man samlar ju på sig så otroligt mycket. Det är lite kaos här men annars är det bra, säger han.

Sommaren var minst sagt speciell och innehöll både lycka och sorg. Först den omtumlande upplevelsen att få se sitt första barnbarn. Under samma period gick två nära vänner till familjen hastigt bort.

– Det kom som en chock. Två vänner gick bort och de hade absolut inte åldern inne för det och det var väldigt, väldigt tungt, säger Parnevik.

Han blir tyst någon sekund.

– Kanske var det så att man inte hann bearbeta allt det där som man borde ha gjort. Det var fullt upp med annat. Man skjuter fram sina känslor och till slut sitter man där med en enorm hög med känslor.

Parnevik: ”Man måste våga be om hjälp”

Jesper Parnevik misstänker att han under lång tid har byggt på den där högen. Trängt undan. Till slut rasade högen och han med den.

Han är lycklig över att han kom undan så pass lindrigt och han tror att det är viktigt att våga prata om de här sakerna.

– Man vill ju inte inse att man inte är den där superhjälten som man tror att man är. Om man jämför med mina föräldrars generation så är väl min bättre, men man har ju det där i sig. Man vill inte vara till besvär och det är så idiotiskt. Man måste våga be om hjälp, det är verkligen jätteviktigt.

Samtidigt som Jesper Parnevik tar det lugnt har han och hustrun Mia lagt ut familjens hus i Jupiter, Florida, till försäljning.

Huset är 1 300 kvadratmeter stort, 1 800 om man räknar med garageytorna, och ligger ute för drygt 100 miljoner kronor. Det gigantiska huset ”Casa Mia” har varit deras hem i många år och barnen Peg, Penny, Phoenix och Philippa har vuxit upp där.

Mia och Jesper Parnevik på familjens baksidaFoto: ANDERS AHLGREN
Baren i källaren med biljardbord.Foto: ANDERS AHLGREN
Spa i källaren.Foto: ANDERS AHLGREN
Bubbelpol och hängmatta vid stranden.Foto: ANDERS AHLGREN
Utiskt över privata stranden från Mia och Jesper Parneviks sovrum.Foto: ANDERS AHLGREN

Familjen Parnevik säljer huset för 100 miljoner

Nu är alla barn utflugna.

– När det sista barnet flyttar ut… då blir det tyst. Det är ett ganska stort hus och för två personer så ekar det lite väl mycket. Jag och Mia har pratat om det ett tag och nu känns det rätt. Men det är klart att det känns sorgligt också. Vemodigt. I början tänkte jag: ”Ska vi verkligen göra det här?”.

– Vi har så många fantastiska minnen från det huset att det nästan hade känts egoistiskt att ha kvar det. Drömmen är att en ny, liknande familj, med många barn ska flytta in och njuta av huset. Det är klart att det inte är skitkul att lägga ut det till försäljning, men det känns nästan som en gåva till en annan familj.

Enligt Jesper Parnevik har det varit en del visningar. Lyckligtvis var inget av barnen hemma då, för han tror att försäljningen är jobbigare för dem.

Samtidigt vet man aldrig. Kanske behåller de huset om det inte kommer ett tillräckligt bra bud. Jesper och Mia Parnevik har inte en tydlig plan var de vill bo i framtiden, men de är exalterade över att ha möjligheten att välja själva.

– Vi har inte ens funderat på var vi vill bo. Vi älskar att vara i Sverige och vi har ett radhus där sen 25 år tillbaka. Det är nästan så att det är mer heligt med huset i Sverige än det i Florida. Vi tänkte sälja det för ett par år sen, men då blev det ett ramaskri bland barnen. Vi fick absolut inte sälja det, säger Jesper Parnevik och avslutar:

– Och det tycker jag är jätteroligt. Att ungarna, fast de har vuxit upp i Florida, är så himla svenska. Man var lite orolig för det när vi flyttade till USA, att barnen skulle tappa sina rötter. Men jag tror att de känner sig mer svenska än amerikanska och det tycker jag känns väldigt skönt.

Parneviks fixade ihop Carina och Erik Berg

Mia Parnevik berättar: ”Jag är en bra matchmaker”.