Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Nya livet – efter omtalade bilden

Foto: MATT DUNHAM / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: NÄTET

Allison Stokke blev en världskändis mot sin vilja.

Nu, tolv år senare, har hon dykt upp på idrottsscenen igen. 

Rickie Fowler må aldrig ha vunnit en major, men han tillhör ändå golfvärldens elitskikt. Så sent som i fjol var han en hårsmån från att vinna The Masters och hamnade bara ett slag bakom segraren Patrick Reed.

Redan året innan, under US Open, började folk diskutera Fowlers flickvän Allison Stokke. Många gjorde exakt samma reflektion: ”Känner jag inte igen den där kvinnan?”

”Är mest känd i världen”

”Om hennes namn eller ansikte känns bekanta, så har du helt rätt. Stokke har blivit den mest kända stavhopparen i världen sedan foton av henne från en tävling blev en viral snackis för tio år sedan”, skrev Golf Digest.  

Det var bloggen With Leather, en sportportal med en förkärlek för att objektifiera kvinnliga idrottare, som gjorde Stokke till en världskändis. De publicerade en bild på Stokke från en collegetävling 2007, då hon bara var 17 år gammal, och beskrev tonåringen som ”världens hetaste stavhoppare”. Fotografen som tagit bilden hörde av sig till With Leather och bad dem ta ner bilden – men till ingen nytta.

”Det är 2007. Dags att inse att attraktiva kvinnliga idrottare alltid kommer att få uppmärksamhet och ibland bli föremål för besatthet. Är det rätt eller fel? Jag vet inte. Men så ser verkligheten ut”, skrev Matt Ufford på With Leather i ett slags försvarstal. 

”Riktigt förnedrande”

Enligt The Sun blev Stokke uppmärksammad i tunga internationella medier som amerikanska Los Angeles Times, tyska Der Spiegel och brittiska BBC. Det var dock inte den typen av bekräftelse som Stokke själv var ute efter. Gång på gång upplevde hon att hennes idrottande blev överskuggat av andras tankar om hennes utseende. 

– Det känns riktigt förnedrande. Jag har jobbat så hårt i mitt stavhoppande och min träning, och det spelar plötsligt ingen roll. Ingen ser det. Ingen ser mig, har Stokke sagt till Washington Post.  

https://www.instagram.com/p/BfMbd_ZAEHs/

Stokkes stavhoppskarriär kunde aldrig matcha hennes kändisskap. Hennes satsning rann ut i sanden när hon inte blev uttagen till USA:s OS-lag 2012.