Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Madelene utsatt för övergrepp som barn

Madelene Sagström.
Foto: PRIVAT
Sagström i aktion på golfbanan.
Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN
Madelene Sagström.
Foto: PRIVAT

Svenska stjärnskottet i golf Madelene Sagström utnyttjades sexuellt som barn.

Hon tog i helgen till Facebook för att berätta om händelsen som påverkat henne i resten av hennes liv.

– Det var som att en sista sten släppte från mina axlar, säger hon efter att ha hållit tyst om övergreppet i 16 år.

Madelene Sagström tog under lördagen till Facebook för att berätta om att hon ska delta i kampanjen “Inte ensam, aldrig glömd”. Hon poängterar att i snitt tre barn i varje skolklass utnyttjas sexuellt.

Hon var en av dem.

Det tog 16 år för henne innan hon klarade av att berätta om incidenten då en nära vän som hon och familjen litade på förgrep sig på henne. Hon var bara sju år när övergeppet ägde rum.

Gång på gång, i år efter år, intalade hon sig själv att hon var okej och att hon bara överreagerade. Men till slut insåg Madelene Sagström sanningen.

Det var inte hennes fel. Hon borde inte skämmas.

– Den dagen slutade jag känna mig fejk, säger Sagström.

Hon tog beslutet att berätta inför golfsäsongen 2016. Hon satt på ett hotellrum i Greenwood, South Carolina, när hon bestämde sig för att dela med sig om vad hon varit med om till omvärlden. Tårarna forsade längs med kinderna.

– Jag har varit uppriktig mot alla runtomkring mig, men för att kunna vara mig själv så var jag tvungen att vara ärlig och gå ut med det. Det var den sista tunga stenen som försvann, berättar hon för Golfbloggen på Expressen/Kvällsposten.

"Det absolut värsta som har hänt mig"

När hon tar beslutet försöker hon förbereda sig för den kommande säsongen, men det är något hon bara måste få ur sig för att kunna fortsätta sin utveckling. Madelene Sagström ville berätta hemligheten hon burit på i 16 år.

– Jag kände att det är något viktigt som jag verkligen vill dela med mig av. Det är inte det negativa jag vill berätta utan det bra som kommit ut av det. Kan jag stå upp för mig själv och berätta om det absolut värsta som har hänt mig, och som jag inte önskar ska hända någon, så känns det som en seger.

– Det jag vill förmedla till andra är att hemska situationer och händelser kan leda till något riktigt bra.

I dag ser hon tillbaka på den där kvällen i hotellrummet i South Carolina som den bästa dagen i sitt liv. En dag då hon kunde vända blad och finna ny glädje.

– Det var som att alla mina väggar föll. Äntligen var det okej att bara vara mig själv. Jag har aldrig känt mig så fri.

– Jag har alltid känt mig väldigt ensam fast att jag inte varit ensam. Och kan jag berätta om det här så kan jag kanske vara den personen för någon annan som gör att de inte känner sig ensamma, som gör att den personen känner att någon finns där för dem.

– Jag skämdes jättemycket och gav mig själv skulden för vad som hänt. Det var så ända till förra året då jag började bearbeta det och insåg att det här inte alls var mitt fel. Jag tyckte länge att jag skulle vetat bättre, det är orimligt när man bara är sju år.

"Jag är stolt över den jag är"

Efter att hon beslutat sig för att berätta lossnade flera knutar för "Madde". Hon gjorde inte bara succé på golfbanan där hon slog mängder av rekord och spelade till sig en plats i damgolfens finrum LPGA-tour. Hon utvecklades också som människa.

I inlägget på Facebook berättar att hon inte vill få historien ogjord. Erfarenheterna har gjort henne till den hon är i dag, och det är en person hon är stolt över att vara.

– Jag har länge haft ett självdestruktivt beteende som jag inte hittade någon förklaring till. Det är mycket som har bubblat under ytan, det har varit ätstörningar och allt möjligt och jag kan inte skylla allt på det här. Men det är en förklaring. Jag var utsatt för något hemskt och jag tror att mycket av mitt självdestruktiva beteende har kommit därifrån.

– Det som har hänt har format mig till den jag är i dag, och jag är stolt över den jag är och vad jag står för.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.