Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ludvig Åberg tappade ledningen i BMW PGA Championship

Ludvig Åberg gick avslutningsvarvet på fyra över par.
Foto: JOHN WALTON / STELLA PICTURES / PA
Svensken vill nog helst glömma söndagens runda på Wentworth Club.
Foto: JOHN WALTON / STELLA PICTURES / PA

Ludvig Åberg, 23, hade chansen att ta sin andra raka seger på DP World Tour.

Men efter en mardrömsstart på söndagens varv blev svensken till slut delad tia.

– Det var lurigt där ute, säger Åberg i Viaplay.

Nej, det var inte Ludvig Åbergs dag på klassiska Wentworth Club utanför London.

Svensken, som spelat lysande golf de senaste veckorna, gick ut med två slags ledning i BMW PGA Championship – men började skakigt redan på första hålet.

En kort puttmiss innebar bogey och det blev snabbt värre för svensken. På hål fem och sju hamnade han i rejält trubbel och lämnade med dubbelbogeys. 

– Det var lurigt där ute. Även om jag tyckte att jag slog bollen ganska schyst var det svårt att bedöma vinden. Jag slog ett par slag som hamnade på fel sida och då blir det svårt att rädda sig och jag räddade väl inte upp det med puttern heller, säger Åberg i Viaplay.

Ryan Fox vann efter regnavbrottet

Medan Åberg kämpade tryckte de jagande världsstjärnorna gasen i botten. Blivande Ryder Cup-kollegan Tyrrell Hatton såg ut att ha segern i en ask när spelet blåstes av för oväder.

Men det blev till slut Ryan Fox som vann tävlingen på –18, ett slag före hemmaspelaren Hatton. För det belönades han med prischeck på 17 miljoner kronor.

Åberg tog sig till slut runt på 76 slag, fyra över par, och blev delad tia. Näst främsta blågula representanter blev Vincent Norrman och Alexander Björk som delade 18:e platsen på –10.

– En kämpig dag men mycket att ta med sig från denna vecka ändå. Det är en kämpig bana. Framförallt när det börjar regna och blåsa. Jag hanterade väl inte de yttre förhållandena så bra i dag men jag är nöjd med tävlingen ändå, säger Åberg.

Ryder Cup nästa tävling för Åberg 

Det gäller dock att ladda om snabb för Ludvig Åberg. Nästa tävling som väntar är Ryder Cup i Rom om tolv dagar. Redan innan tävlingen startar är svensken historisk som den förste spelaren att bli uttagen – utan att ha hunnit spela i en major.

Hajpen kring 23-åringen från Eslöv är enorm, både i Europa och USA. Ludvig Åberg har varit en av de hetaste spelarna i golfvärlden de senaste månaderna.

Den unge svensken har gjort raketkarriär där han på kort tid hunnit bli proffs, vinna en Europatourtävling och tas ut i Europas Ryder Cup-lag.

Efter lördagens runda jämförde golfskribeten Dan Rapaport svenskens genombrott med det Scottie Scheffler fick för två år sedan.

”Scheffler var sist in i USA:s Ryder Cup-lag 2021. Sex månader senare var han världsetta. Vi kan mycket väl se en liknande klättring av Ludvig Åberg framöver”, skrev han på X, tidigare Twitter.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.