Michelle Wie. Foto: AP PhotoMichelle Wie. Foto: AP Photo
Michelle Wie.  Foto: AP Photo
Foto: LEE JAE-WON / REUTERS X01385Foto: LEE JAE-WON / REUTERS X01385
 Foto: LEE JAE-WON / REUTERS X01385

Kjolstoppet: "Det visar halva rumpan"

Publicerad

De kvinnliga golfarna på proffstouren har fått nya klädregler att ta hänsyn till, rapporterar Golf Digest.

De nya riktlinjerna har fått kritik för att vara sexistiska – men försvaras av svenska legendaren Carin Koch. 

– Det är inte snyggt att visa halva rumpan eller ha ett linne där man visar nästan allt, säger Koch. 

Kvinnliga golfare brukar vara relativt konservativt klädda, men superstjärnan Michelle Wie har gått i bräschen för en ny sorts utstyrsel. Wie bär ofta kläder som liknar andra idrottares munderingar, som linnen som inte hämmar armars rörelser.

Nya klädregler

Men nu får Wie och hennes likasinnade tänka om. Nu ska nya strikta klädregler introduceras för proffsgolfarna i LPGA-touren. Spelarna ska stoppas från att bära utan krage, och kjolar och shorts måste vara tillräckligt långa för att inte riskera att bakdelen blir synlig för åskådarna. Golfproffsen har fått en lista på vilka kläder som inte längre är tillåtna. Exempelvis kommer golfare som bär leggings att tvingas böta. 

Brott mot klädreglerna leder till böter på 1 000 dollar, alltså drygt 8 000 kronor. Och för "återfallsförbrytare" blir summan dubblerad för varje förseelse. 

– Klädkoden kräver att spelarna upprätthåller ett professionellt yttre som visar upp en positiv bild av sporten. Vi brukar utvärdera våra policies i slutet av året och ta in intryck från spelarna, men nu har vi inför några justeringar för att hantera att visa modetrender är på väg att ändras, säger LPGA-tourens presschef Heather Daly-Donofrio till Golf Digest. 

"Det är slut-shaming"

Samma tidning är öppet kritiska mot förändringarna. 

"Michelle Wie och hennes konkurrenter måste tänka hur långa kjolar de har på sig om de vill undvika saftiga böter. Det är inte en mening vad trodde att man skulle få läsa 2017", skriver tidningen. 

Magasinet Teen Vogue tycker att reglerna lever upp till det som brukar beskrivas som "slut-shaming".

"Att agera polis med de här kvinnornas kroppar och kläder drar uppmärksamhet från deras meriter. Och om sporten vill ha en positiv bild av sig själv, så ska man inte få folk att skämmas över sina kroppar", skriver tidningen. 

"De visar halva rumpan"

Svenske golflegendaren Carin Koch håller med om vissa punkter i det nya regelprogrammet. 

– Kjolarna blir kortare och kortare. Jag tycker att det är snyggare att inte visa allt. Det handlar om att visa lite stil. Det är inte snyggt att visa halva rumpan eller ha ett linne där man visar nästan allt. Golfkjolarna är som tenniskjolar numera. Även om man vill modernisera golfen så vill man inte att det ska bli som på 70-talet där folk spelade i bar överkropp.

Kritikerna tycker att idrottarna själva ska få välja vad de har på sig. Begränsar man inte deras frihet på det här sättet? 

– Jo, det gör man, men många har kläder från sponsorer som de själva ändå inte valt. Men det måste finnas nåt slags problem i det. De måste ha fått kritik för att de ska göra något åt det.

– Golfen har ändå en viss tradition. Någonstans vill man behålla något av det. Och du behöver inte samma rörelsefrihet i golf som du behöver i friidrott.  

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag