Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kjolstoppet: "Det visar halva rumpan"

Michelle Wie.
Foto: AP Photo
Foto: LEE JAE-WON / REUTERS X01385

De kvinnliga golfarna på proffstouren har fått nya klädregler att ta hänsyn till, rapporterar Golf Digest.

De nya riktlinjerna har fått kritik för att vara sexistiska – men försvaras av svenska legendaren Carin Koch. 

– Det är inte snyggt att visa halva rumpan eller ha ett linne där man visar nästan allt, säger Koch. 

Kvinnliga golfare brukar vara relativt konservativt klädda, men superstjärnan Michelle Wie har gått i bräschen för en ny sorts utstyrsel. Wie bär ofta kläder som liknar andra idrottares munderingar, som linnen som inte hämmar armars rörelser.

Nya klädregler

Men nu får Wie och hennes likasinnade tänka om. Nu ska nya strikta klädregler introduceras för proffsgolfarna i LPGA-touren. Spelarna ska stoppas från att bära utan krage, och kjolar och shorts måste vara tillräckligt långa för att inte riskera att bakdelen blir synlig för åskådarna. Golfproffsen har fått en lista på vilka kläder som inte längre är tillåtna. Exempelvis kommer golfare som bär leggings att tvingas böta. 

Brott mot klädreglerna leder till böter på 1 000 dollar, alltså drygt 8 000 kronor. Och för "återfallsförbrytare" blir summan dubblerad för varje förseelse. 

– Klädkoden kräver att spelarna upprätthåller ett professionellt yttre som visar upp en positiv bild av sporten. Vi brukar utvärdera våra policies i slutet av året och ta in intryck från spelarna, men nu har vi inför några justeringar för att hantera att visa modetrender är på väg att ändras, säger LPGA-tourens presschef Heather Daly-Donofrio till Golf Digest. 

"Det är slut-shaming"

Samma tidning är öppet kritiska mot förändringarna. 

"Michelle Wie och hennes konkurrenter måste tänka hur långa kjolar de har på sig om de vill undvika saftiga böter. Det är inte en mening vad trodde att man skulle få läsa 2017", skriver tidningen. 

Magasinet Teen Vogue tycker att reglerna lever upp till det som brukar beskrivas som "slut-shaming".

"Att agera polis med de här kvinnornas kroppar och kläder drar uppmärksamhet från deras meriter. Och om sporten vill ha en positiv bild av sig själv, så ska man inte få folk att skämmas över sina kroppar", skriver tidningen. 

"De visar halva rumpan"

Svenske golflegendaren Carin Koch håller med om vissa punkter i det nya regelprogrammet. 

– Kjolarna blir kortare och kortare. Jag tycker att det är snyggare att inte visa allt. Det handlar om att visa lite stil. Det är inte snyggt att visa halva rumpan eller ha ett linne där man visar nästan allt. Golfkjolarna är som tenniskjolar numera. Även om man vill modernisera golfen så vill man inte att det ska bli som på 70-talet där folk spelade i bar överkropp.

Kritikerna tycker att idrottarna själva ska få välja vad de har på sig. Begränsar man inte deras frihet på det här sättet? 

– Jo, det gör man, men många har kläder från sponsorer som de själva ändå inte valt. Men det måste finnas nåt slags problem i det. De måste ha fått kritik för att de ska göra något åt det.

– Golfen har ändå en viss tradition. Någonstans vill man behålla något av det. Och du behöver inte samma rörelsefrihet i golf som du behöver i friidrott.  

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.