Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

"Jättetråkigt att vi inte har något i Sverige..."

Foto: TOMAS LEPRINCE
Foto: GÖRAN SÖDERQVIST / TT NYHETSBYRÅN
Foto: ANDREAS SANDSTRÖM / BILDBYRÅN
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

Hon är världens bästa damgolfare någonsin.

Nu ser hon på nära håll en ny generation svenska stjärnor träda fram.

I en öppenhjärtig intervju med SportExpressen berättar Annika Sörenstam om bristen på jämställdhet inom golfen, Europatourens problem och vikten av stjärnor som Tiger Woods.

Dessutom får du reda på hur snabbt hon springer en halvmara.

När Annika Sörenstam pratar med SportExpressen har hon precis varit med i amerikanska Golf Channel och talat inför miljoner amerikaner. Där har hon tillsammans med förre världsettan Nick Faldo precis presenterat nyheten att de ska arrangera en ny juniortävling i mitten av mars. Tävlingen ska heta Major Champions Invitational.

– Så vi gjorde en litet PR-jippo för den också, säger Annika nöjt.

– Det är kul. Jag vill fortsätta att vara med inom golfen och inspirera nästa generation. Jag hoppas tävlingarna kan motivera många tjejer.

Just det där att "ge tillbaka till golfen" är något Annika håller högt.

– Jag tycker att det är kul och värdefullt att kunna dela med mig av min kunskap. Det är kul att se tjejerna växa, mogna och bli bättre.

"Jag är lyckligt lottad"

Det har nu gått tio år sedan tidernas bästa damgolfare arrangerade sin första juniortävling. Nu spelas hennes tävlingar i sex av sju världsdelar.

– Jag är lyckligt lottad över att ha det livet jag har, och det livet har jag tack vare golfen. Kan jag då inspirera andra och hjälpa dem så är det ju jättekul. Tid och kunskap är något som jag har och vill dela med mig av, säger hon.

När Annika arrangerade sin tävling i Kina var det den första i landet för bara tjejer. Samma sak gällde i Argentina.

– Kan man påverka de här tjejernas liv och ge dem möjligheten att spela så känns det väldigt spännande. Att få vara med från början är fantastiskt.

 

 

Svenskor i Annikas fotspår

Extra kul är det givetvis också för Sörenstam att se svenska tjejer gå i hennes fotspår. När hon i veckan arrangerade Annika Invitational utanför Jacksonville i Florida hade svenska talangerna Beatrice Wallin, Amanda Linnér, Maja Stark, Frida Kinhult och Linn Grant kvalat in.

De två sistnämnda slutade på delad 14:e plats.

– De är jättefina ambassadörer för golfen, men också för Sverige. Man blir stolt, säger Sörenstam.

Men det finns också en annan sida av myntet.

Damgolfen har det svårt ekonomiskt och Ladies European Tour tampas med ekonomiska bekymmer. De senaste säsongerna har tävlingarna blivit allt färre. Det finns en oro över att europeisk proffsgolf för damer snart är ett minne blott.

 

LÄS MER: Sörenstam öppnar för comeback i Solheim Cup

Tävlingen lades ner

Själv var Sörenstam med och arrangerade Europatourtävlingen Scandinavian TPC hosted By Annika. Tävlingen hyllades vid starten 2005 och superstjärnan vann de två första upplagorna. Men sedan lades det hela abrupt ned 2008.

– Jag lade ner massor med timmar, men det kändes att det inte fanns stöd för att göra en bra tävling. Det fanns bara så mycket jag kunde göra, säger Annika.

– Vi hade en del sponsorer, men många av dem försvann eller hoppade till herrtävlingen och då går det inte. Alla måste hjälpa till. Allt från sponsorer till klubbar till journalister, alla måste hjälpa till.

I takt med att motgångarna för tävlingen kom allt tätare valde Annika att skifta fokus till tjejjuniorerna.

– Nu känner jag också att det gått bra i tio år och att vi fått bra fäste. Det är på detta jag vill lägga ned min energi.

Känner du att golfen lider av brist på jämställdhet?

– Ja, det kan man säga.

– Det går på rätt håll, men det går väldigt långsamt. Tv har väldigt mycket med det att göra. Det är i stort sett därifrån alla pengarna till herr-touren kommer. Och jämför du tittarsiffrorna när herrarna spelar med damerna så är det en förklaring.  Man måste också vara lite realistiskt och se till efterfrågan.

 

Foto: ROBBAN ANDERSSON

 

"Varje land har ett ansvar"

Annika Sörenstam vägrar ge upp hoppet om en framtid för Europatouren. För många av tjejerna som spelat i hennes tävlingar är touren den naturliga språngbrädan ut i proffslivet.

– Det vore väldigt tragiskt om den skulle försvinna. Det finns en stor tradition och det finns väldigt mycket talang i Europa. Golfen måste samla sig kring det här problemet.

Att det sedan 2015 inte finns någon Europatour-tävling i Sverige ser hon som en skandal.

– Det finns flera golfländer som måste hjälpa till. Man måste ha en Europatour-tävling i sitt land om man ska få damgolfen att växa. Varje land har ett ansvar. Det är jättetråkigt att vi inte har en tävling i Sverige, vi måste dra vårt strå till stacken precis som Danmark och Norge måste göra. Man kan inte bara åka runt och spela andras tävlingar om man inte gör något själv.

"Kändes som Forrest Gump"

Själv tillbringar Sörenstam inte så värst mycket tid varken i Europa eller i Sverige. Snart flyttar familjen från Orlando till Lake Tahoe i Kalifornien. Lyxvillan i Florida ska renoveras innan de flyttar tillbaka om ett år.

– Jag tävlade i slalom när jag var liten, så att åka skidor i Lake Tahoe är något jag ser framemot, säger Sörenstam som lever ett aktivt liv efter golfkarriären.

Förutom att släppa en egen vinkollektion och designa golfbanor har hon de senaste åren lagt mycket tid på att träna. I mars sprang hon en halvmaraton på 2 timmar och 16 minuter.

– Det var jag nöjd med. Det kändes lite som Forrest Gump.

Nästa steg är triatlon.

– Folk kommer ibland fram och frågar "vad gör du här? Vad håller du på med?", säger hon med ett skratt.

 

Annika Sörenstam och Tiger Woods. Foto: KEVORK DJANSEZIAN / AP

 

"Tiger skapar rubriker"

Annika Sörenstam är inte bara den bästa, hon är också den mest kända damgolfaren någonsin. I USA kallas hon kort och gott för "Annika" och hon genomför sitt halvmaraton eller sitt triatlon kommer folk fram och vill ta en bild eller få en autograf.

Vad hon gjort inom damgolfen är jämförbart med vad Tiger Woods gjort på herrsidan.

Tiger som efter fyra ryggoperationer och några minst sagt uppmärksammade snedsteg vid sidan av golfbanan nu tävlar igen.

Tv-siffrorna har skjutit i taket.

– Han skapar rubriker och det är bra, det får människor att titta på golf. Sedan får vi se hur det går under säsongens gång.

– Händer inget exceptionellt så tror jag inte intresset för damgolfen kommer öka så mycket den närmsta tiden. Michelle Wie skapar rubriker, det är inte alltid genom hennes golf men ändå, och samma sak gäller för Lexi Thompson. En sport behöver individer med det där lilla extra som gör att journalister vill skriva om dem.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.