Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Olof Lundh kritiserar beslutet: ”Populistiskt hyckleri”

Foto: JESPER ZERMAN / BILDBYRÅN
Foto: PETER FOLEY/UPI/SHUTTERSTOCK / PETER FOLEY/UPI/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

Svenska golfförbundet bröt med Henrik Stenson efter stjärnans intåg i den kontroversiella LIV-touren.

Sportjournalisten Olof Lundh problematiserar beslutet.

Jag vill egentligen inte försvara Henrik Stenson, men om han ska kritiseras måste vi ta in hela bilden, och det går sällan att bara lyfta bort en person och tro att allt är löst.”, skriver han i Dagens industri.

Precis som flera andra golfstjärnor valde Henrik Stenson att börja spela för LIV group som finansieras av Saudiarabiens investeringsfond.

Svensken stängdes av från PGA-touren och förlorade uppdraget som kapten för Ryder Cup-laget. Även det svenska golfförbundet agerade och bröt sitt mångåriga partnerskap.

– Ingen tar ifrån honom vad han har gjort för svensk golf, hans framgångar kommer vara eviga och det hoppas jag och tror att man kan särskilja. Det är två olika saker. Men just nu tycker vi inte att han är lämplig som förebild i vår juniorverksamhet och i vår paraverksamhet, sa golfförbundets generalsekreterare Gunnar Håkansson till TT.

TV4-profilen Olof Lundh är aktuell med nya boken Templet i öknen – så köpte Qatar världens största sport” om spelet bakom hur fotbolls-VM hamnade i Qatar.

I en text i Dagens industri problematiserar TV4-profilen Olof Lundh beslutet och lyfter fram förbundets motivering.

Idrott, politik och värdegrunder är sällan en lättlöst ekvation, men det golfförbundet gör mot Henrik Stenson är populistiskt hyckleri. Att hänvisa till att Stenson inte är en bra förebild för juniorer när han spelar på en tour som ”strider mot det idrottsliga ekosystem” som golfförbundet tror på är konstigt argumenterat.”, skriver han.

Förbundet: Inte pratat om pengarna från Saudiarabien

Vidare lyfter Lundh hur LIV Groups intåg har ändrat PGA-tourens upplägg och den nya lagtävlingen Tomorrow Golf League (TGL). Krönikören menar att TGL är en ren tv-produkt som ”tar en hel del inspiration från LIV Golf”.

Han menar också att det är anmärkningsvärt att förbundet bryter med Stenson men inte med partnern Viaplay som sänder LIV-touren. 

”Kan vi räkna med att svenska golfförbundet även avbrutit sitt samarbete med partnern Viaplay som finns på förbundets hemsida? För det är ett av få mediebolag i världen som sänder LIV Golf. Närmast nästa helg i Bangkok och när jag kikade in på streamingplattformen räknade man ner till LIV Golf Invitational. Viaplay var med från start och var ett av endast två bolag som sände premiären efter att ha säkrat rättigheterna på sina tio marknader”.

Förbundets generalsekreterare Gunnar Håkansson sa i Dagens Nyheter att man inte diskuterat kritiken mot att det är just den saudisk statlig investeringsfond som finansierar LIV-touren.

Det är ändå svårt att tro att man inte alls pratat om att Stenson uppges ha fått en halv miljard kronor från en fond i ett land som är känt för sin diktatur, risiga mänskliga rättigheter, mord på oliktänkande och så vidare.”, skriver Lundh.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.