Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Parnevik: ”Det är bragdguldsnivå”

Annika SörenstamFoto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Helen AlfredssonFoto: PER WISSING / PER WISSING GT/EXPRESSEN
Jesper ParnevikFoto: PONTUS HÖÖK

Pernilla Lindberg vann en historisk första major.

Nu hyllas svenskan stort för sin insats i dramat.

– Det är helt fantastiskt, säger ikonen Helene Alfredsson.

Pernilla Lindberg tog hem sin första majorseger efter en lång särspelsrysare mot Inbee Park i amerikanska ANA Inspiration.

Särspelet gick till åttonde hålet och Lindberg säkrade segern efter en imponerande långputt. Segern var inte bara svenskans första major, utan även den första segern någonsin på LPGA-touren.

Nu hyllas Lindberg stort i golfvärlden.

– Oerhört imponerande. Att inte få avsluta direkt utan ha en hel natt där man ligger och tänker på det innan det ska avgöras, väldigt imponerande. Och jag tycker det är häftigt att hon är så cool. Inför 18:e hålet i går så ska hon göra sitt livs viktigaste putt så går hon och high-fajvar med publiken, säger förra golfproffset Jesper Parnevik.

Hur stort är det här historiskt i svensk golf?

– Varje major som Sverige vinner är stort. Sen när det blir en skräll så här… Det här borde många gånger vara åt bragdguldshållet. Alla kan ju inte förstå hur stort det är, men att vinna sin första tävling i en major. Det är stort är det.

Är det värt bragdguldet?

– Ja, men nu är alla så jäkla bra. Det har blivit så i Sverige med alla de här priserna att det beror på vilken sport man gillar bäst. Golfarna tycker en golfare ska ha det, ridsporten en ryttare och så vidare. Men när man gör något så här stort, det är som en lirare som aldrig vunnit något tar hem Wimbledon direkt. Det är väldigt stort – och jag kan förstå att alla inte förstår det – men att vinna en major som sin första tävling. Det är bragdguldsnivå.

Alfredsson: ”Hittar knappt orden”

– Det är helt fantastiskt, säger ikonen Helene Alfredsson, som verkade tagen av den historiska segern.

– Hon har verkligen jobbat i så många år. Och inte haft så mycket framgång som hon hoppats på. Hon har tränat så otroligt hårt och… Vad heter det? Jag hittar knappt orden här.

Efter några sekunders betänketid kom Alfredsson fram till orden hon sökte:

– Målinriktat! Det är fantastiskt.

Alfredsson lyfter fram Lindbergs noggrannhet som en nyckel till framgången.

– Jag hade henne för många år sedan som junior på Solheim Cup och jag var imponerad av att hon aldrig gav upp. Det ger en styrka i sig när man är så noggrann. Och den styrkan blir en tillgång även i den mentala biten.

Sörenstam: ”Helt otroligt”

Även Annika Sörenstam, med tio majors i bagaget, uttrycker sin beundran.

”En helt otrolig putt! Grattis”, skriver hon på Twitter.

Fox-reportern Shane Bacon:

”Hur har Lindberg aldrig vunnit på LPGA förut? Hon ställs mot en framtida Hall of Fame-invald”.

”Hon har nerver av stål. Det spelar ingen roll vem du gillar, Lindberg förtjänar detta”, skriver den svenska golfprofilen Stina Sternberg.