Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Här är SVT-profilens nya toppjobb i Sverige

Tobias Hellman i SVT:s Vinterstudion under alpina VM i Åre. Foto: SVT
Tobias Hellman och radarpartnern Johan Ejeborg. Foto: SVT
Foto: SVT

Tobias Hellman, 46, har under 13 år guidat tittarna under SVT:s alpina sändningar.

Det kommer han fortsätta med.

Den folkkäre experten ska kombinera kommenteringen med sitt nya toppjobb som vd för golfklubben Bro Hof.

– Jag har en överenskommelse med SVT och det känns fantastiskt, säger han.

I mars gick golfklubben Bro Hof ut med att de söker en ny vd och nu står det klart vem som har landat det prestigefyllda jobbet.

Tobias Hellman, mångårig expertkommentator i SVT:s alpina sändningar, bekräftar nyheten.

– Jag såg annonsen och kände mig kallad. Jag har jobbat med marknad och försäljning tidigare och golf har jag spelat sen jag var ung. Visst, det var den alpina karriären jag satsade på, men jag har levt med golfen och har haft förmånen att spela mycket med många duktiga spelare, säger Hellman.

Bro Hof Slott, belägen nordväst om Stockholm, betraktas som Sveriges bästa golfanläggning och stod 2016 värd för Nordea Masters. 

Målbilden är att i framtiden ”ta tillbaka” tävlingen, som i år arrangeras på Hills utanför Göteborg.

– Det är klart att vi i framtiden ska ha tillbaka mästerskapstävlingar till Bro Hof, det är den bästa kvalitetsstämpeln man kan få. Men jag är ny, det är en medlemsklubb och jag kommer inte klampa in och försöka ändra på en massa saker på egen hand, säger Tobias Hellman.

Som 19-åring var Tobias Hellman världens största talang på herrsidan och under junior-VM i slovenska Maribor 1992 sopade han i stort sett rent och vann VM-guld i slalom, super-G och kombination, silver i storslalom och brons i störtlopp.

SVT-profilens nya toppjobb

Han representerade Sverige under OS i Lillehammer två år senare, men karriären förstördes av skador och sen 2005 är han expertkommentator i SVT.

Det kommer han fortsätta vara.

Hellmans ambition är att kombinera det nya vd-jobbet med SVT-uppdragen.

– Jag har en överenskommelse med SVT att jag ska kunna jobba parallellt. Sen får man göra en bedömning om det är så att man känner att SVT-uppdraget tar för mycket tid som borde läggas på Bro Hof, säger han och fortsätter:

– Men mycket av det alpina sker ju på helger och runt till exempel jul och nyår. Jag har alltid haft den alpina sporten så nära hjärtat och familjen har varit med mig på den resan. Det är mycket tid som går till det, men det är inga vanliga vardagar. 

I många år har Hellman kamperat ihop med SVT:s Johan Ejeborg. Han tror dock inte att kommentatorn är rädd att förlora sin kollega.

– (haha) Jag har pratat med Johan och han är bara glad för min skull. Han kommenterade ju golf tidigare och jag får försöka få med mig honom på en runda här i sommar.