Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Han åtalas – efter enorm knarkgömma på golfbana

Två män misstänks ha förvarat stora mängder narkotika i anslutning till en golfklubb.
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN
Drygt 28 kilo cannabis hittades vid tillslaget.
Foto: TULLVERKET
Foto: TULLVERKET
Foto: TULLVERKET
Foto: TULLVERKET

Över 28 kilo cannabis och drygt 300 gram kokain.

Så mycket misstänks en högt uppsatt person på en golfklubb i Västsverige ha förvarat i lokaler i anslutning till golfbanan.

Nu åtalas mannen för grovt narkotikabrott.

– Det kom som en blixt från klar himmel, säger golfklubbens ordförande.

Mannen har jobbat på golfklubben länge.

Nu misstänks han för att ha förvarat drygt 28 kilo cannabis och drygt 300 gram kokain i lokaler i anslutning till golfbanan, vilket Bohusläningen var först med att rapportera om.

Mannen, som har en högt uppsatt roll på golfklubben, greps av polis när han var på jobbet. Han misstänks även för att ha lämnat över drygt 19 kilo av cannabisen till en person i 20-årsåldern i nära anslutning till golfbanan. Båda åtalas nu för grovt narkotikabrott av åklagare vid Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet.

Den anställde på golfklubben erkänner att han har förvarat narkotikan, men förnekar brott. Även den andre mannen förnekar brott.

– Hade jag vetat proportionerna hade jag aldrig... detta är hemskt. Eller om jag förstått vad det var från början... jag tänkte inte att det skulle vara så här mycket, säger den av golfklubben anställde mannen i förhör som Expressen har tagit del av.

”Jag har mått piss”

Mannen berättar vidare att han har haft det tufft ekonomiskt.

– Jag har mått piss, säger han i förhör.

Advokat Peter Olsson företräder mannen.

– Han förnekar brott eftersom han inte visste vad det var för något i väskan. Han har vidgått de faktiska omständigheterna, att han har haft den här väskan, men han har inte vetat vad det är i den, säger han.

Golfklubbens ordförande tog emot nyheten om narkotikatillslaget med stor förvåning.

– Vi hade ingen aning om detta, det kom som en blixt från klar himmel. Jag har svårt att förstå det här, säger han.

Vad har ni fått för information?

– Vi har egentligen inte fått så mycket info. Det enda vi vet är att de (polisen) har varit här och hämtat mannen och sedan fick vi reda på att det handlar om någon sorts narkotikabrott. Mer än så har vi inte fått veta.

”Han har alltid skött sitt jobb”

Hur har reaktionerna varit från era medlemmar?

– De som har hört om det här är lika chockade som vi är. Det är ingen som kan förstå det, för det är inte den typen av människa om du förstår vad jag menar. Han har alltid skött sitt jobb och varit emot droger av det vi har förstått. Man kan alltid spekulera i vad som föranlett detta, men det är ingen idé att göra det än.

Den misstänkte mannen är nu avstängd från sitt arbete under den pågående utredningen.

– Han är friställd utan lön, men sedan får vi så klart se om han blir dömd eller inte. Vi får vänta och se vad utredningen kommer fram till, säger golfklubbens ordförande.

Håkan Larsson är kammaråklagare vid Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet.

– Det som förvånat mig är att det här handlar om en person som är relativt gammal, om man nu kan säga så, och mig veterligen inte känd av polisen sedan tidigare. Att han förvarar så pass mycket narkotika fick mig att reagera, säger han och utvecklar: 

– Vi har sett det i en del fall de senaste åren att personer med en till synes normal bakgrund, personer som har jobb och familj, upplåter förvaring för ganska mycket narkotika.

Åklagaren: Bevisläget är gott

Vad tror du motivet kan vara?

– Det enkla svaret är pengar. Men jag vet inte om det finns andra motiv i bakgrunden, att någon har någon hållhake på en.

Det var efter en hemlig spaningsinsats som männen kunde gripas i samband med överlämnandet av knarket och åklagaren beskriver bevisläget som gott.

– De blev tagna med handen i syltburken, som någon uttryckte det. Eftersom vi har spanare som har sett själva överlåtelsen av narkotikan vid golfklubben finns det inte så mycket att säga om det. Bevisläget är gott, för att uttrycka det milt, säger kammaråklagare Håkan Larsson som spår att det kan bli fler gripanden.

Han tror att händelsen kan vara kopplad till organiserad brottslighet.

– Det är klart att vi tror det. Det kan knappast vara en slump att man placerar 30 kilo narkotika hos en person. Det är ganska mycket, säger Håkan Larsson.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.