Golfstjärnan stöttade Trump – blev hatad

Suzann Pettersen.
Foto: Uwe Anspach / Epa / Tt
Foto: Julie Jacobson

Norska stjärngolfaren Suzann Pettersen fick det hett om öronen när hon publicerade en gratulation till Donald Trump på Twitter.

Efter att ha fått en uppsjö ilskna svar valde norskan att radera bilden. 

Tidig morgon svensk tid vände prognosen för valet till Donald Trumps fördel. Klockan 06.30 svensk tid gav New York Times den republikanska kandidaten 95 procents chans att bli näste president. Några timmar senare hävdade ansedda nyhetsbyrån AP att Hillary Clinton var besegrad. 

La upp bild med Trump – raderade

Trump har under valkampanjen anklagats för att vara både sexist och rasist. Reaktionerna på att han hade säkrat segern har inte låtit vänta på sig. I idrottsvärlden har en rad tunga profiler uttryckt sin besvikelse över valutgången på de sociala medierna.

Men norska stjärngolfaren Suzann Pettersen gick emot strömmen. Hon la upp en bild där hon själv stod jämte Trump. 

"Jag lyfter hatten för den här mannen, Donald Trump, du gjorde det. Mr President :). Gratulerar, min vän", skrev Pettersen under bilden.

"Hur kan du stötta en vidrig gris?"

Bilden försvann dock snabbt från Pettersens flöde. Och en Twitter-sökning på hennes namn visar att bilden lockade fram många ilskna svar från golf-fansen. 

"Det är skamligt att ställa sig bakom en sådan vidrig man", skrev en användare. 

"Som en kvinna, hur kan du stötta en sådan gris", skriver en annan. 

"Suzann, du stöttar alltså en man som föreslog att man skulle greppa tag i kvinnors genitalier? På allvar?", skriver en tredje. 

"Du är en stor idrottsutövare, men... wow", skriver en fjärde. 

Hennes försvar

Suzann Pettersen är en av golfens allra största stjärnor. Hon har vid flera tillfällen nått så högt som till andra plats på världsrankingen. 

Pettersens rådgivare Lars Gilleberg har gjort följande uttalande till norska nyhetsbyrån NTB.

"Hon engagerar sig i idrott och inte politik och hon gläder sig till att spela US Open på en bana som tillhör USA:s president nästa år". 

Lite senare valde Pettersen att återpublicera sitt omdiskuterade tweet – men då utan bilden. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.