Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Golf 2019: Här är de 24 nya reglerna du måste ha koll på

Glöm de gamla reglerna om hur du ska slå och droppa bollen.
De nya reglerna ska göra spelet lite snabbare och med färre dödpunkter.

Från och med i år 2019 blir det snabbare och enklare att gå en golfrunda.

Det är de nya reglerna som träder i kraft. 

Har du koll på de 24 viktigaste ändringarna?

Det är de båda internationella regelorganisationerna R&A och USGA som tillsammans arbetat fram de nya reglerna. Målet har varit att förenkla och modernisera. Många av de nya reglerna strävar efter att hitta logiska och tidsbesparande lösningar på gamla problem. Dessutom att göra det lite enklare och säkrare. Det gick dock inte snabbt. Organisationerna har arbetat i fem år.

Några nya regler gör att små slarvfel inte bestraffas. Att råka nudda bollen på green behöver inte betyda att du förlorat hålet längre. 

LÄS MER: Följ golf på Expressen här 

Svenska Golfförbundet har reglerna på sin hemsida och har även förklarat regeländringarna i 24 punkter med enkla videosnuttar på cirka en minut. 

Den som vill ha de nya golfreglerna i sin telefon kan hämta dem gratis här till Iphone eller Android

https://youtu.be/EN-BUfTPVO4

Vattenhindret kallas pliktområde

Hittar du din boll i ett pliktområde och vill spela den som den ligger gäller samma regler som när du spelar från fairway eller ruffen. Du får du plocka bort lösa föremål och göra provsvingar som rör marken eller vattnet och grunda klubban nära bollen.

https://youtu.be/k9k3Um0j-HA

Spara tid på att hitta din boll

Ute på banan måste du identifiera din boll för att spela vidare. Är du osäker på om det är din boll du hittar behöver du inte längre få klartecken innan du plockar upp och kollar den misstänkta bollen. Du måste dock lägga en markering var bollen låg. Du får inte rengöra bollen mer än vad som krävs för att identifiera den.

 

https://youtu.be/41Xb5AR9OHM

Bestäm maxantalet i förväg

Det finns i golfreglerna en form av slagspel som kallas "maxantal slag". I de här alternativa reglerna sätter ni ett tak för hur många slag ni maximalt kan få per hål. Det kan vara nettodubbelbogey, två gånger par, eller ett visst antal som sex, åtta eller tio slag. 

Tanken är att snabba på spelet och att plocka upp bollen och gå vidare om du inte kan slå hålet på under det givna maxantalet slag.

https://youtu.be/SMqlQTFBjoE

Ready golf – nu är det okej att spela i "fel" ordning

Efter utslag är det normalt att den som ligger längst från hål slår först. Men med "Ready golf" i slagspel är det okej att bryta ordningen utan att få pliktslag. Anledningen kan vara att den som ligger längst bort har ett svårare slag och vill förbereda sig under en längre tid och att den som ligger närmare hål har ett enklare slag och kan slå direkt. 

Spelarna sparar tid för sig själv och andra.

 

https://youtu.be/2lEYedL5nxM

Håll tempot! Max 40 sekunder

De nya golfreglerna uppmanar dig att vara medveten om hur ditt tempo påverkar de andra spelarna. Försök göra allt så snabbt du hinner, gå till bollen snabbare och förbered ditt slag så fort du kan. 

Idén med ready golf, att hellre spela i den ordningen som gör det säkert och snabbt för medspelarna rekommenderas. Dessutom uppmanas du att slå bollen inom 40 sekunder från det är din tur.

 

https://youtu.be/M3PD104UOcg

Caddien får lyfta bollen utan ditt godkännande

När din boll är på green får din caddie lyfta, markera och rengöra bollen utan ditt godkännande. Både du och din caddie kan placera tillbaka bollen på green.

 

https://youtu.be/M3PD104UOcg

Ta råd med din caddie eller partner

Du får ta råd och instruktioner från din partner eller caddie, men när du tar din stans för ett slag får personen inte stå bakom dig. 

 

https://youtu.be/YvEMDbG0Nbc

Droppa din ospelbara boll

Känner du att din boll ligger så illa till att den är oslagbar kan du droppa den utanför med två slags plikt. Tänk en rät linje från flaggan genom där bollen låg och lägg bollen så långt bakom bunkern du vill. Mät ett lättnadsområde med en klubblängds bredd på varje sida om den punkten. Droppa sedan bollen inom det området. Spela därifrån om bollen hamnar inom lättnadsområdet.

 

https://youtu.be/4Y8SfIQBdGw

Tänk på vad du gör i bunkern

Hamnar du i bunkern får du utan plikt ta bort lösa naturföremål som kvistar och blad. Men du får inte vidröra sanden med din klubba, varken framför eller bakom bollen. Inte heller när du gör en provsving eller in din baksving.

 

https://youtu.be/WhoJLsC08eI

Dropp i sidled efter pliktområde - med ett pliktslag

Ett pliktområde markeras med en rött eller gult och är oftast det som tidigare kallades vattenhinder. Men det kan även vara tät skog eller bergsområde där bollar ofta försvinner. Hittar du inte bollen, eller inte vill spela den från där den ligger i pliktområdet kan du flytta ut den i sidled med två klubblängders avstånd. Droppa bollen inom området och spela vidare med ett pliktslag.

 

https://youtu.be/t2j--qnRvk8

Du behöver inte ta bort flaggan

Du slipper plikt om din boll träffar flaggstången som står i hålet när du slagit ditt slag. Vill du spela din boll från green kan du låta flaggan stå kvar för att antingen spara tid eller som hjälp.

 

https://youtu.be/n_7yhVCJgq0

Inget straff för att röra puttlinjen

Du slipper plikt om din partner eller caddie vidrör green när du ska putta. Du kan alltså få hjälp var du borde sikta för att sänka hålet.

 

https://youtu.be/0oTTvTMF5Io

Laga skador på green

Du får laga nästan alla skador på green oavsett vem som gjort dem.

 

https://youtu.be/QSqw5KBVWOk

Lägga tillbaka boll som rubbats på green

Om din boll rubbats efter att du markerat, lyft och återplacerat din boll på green ska du lägga tillbaka den där den ursprungligen låg. Det gör du oavsett om vinden tagit den, eller du kommit åt den av misstag.

 

https://youtu.be/QSqw5KBVWOk

Okej att byta boll

När reglerna tillåter att du lyfter bollen för att ta lättnad, med eller utan plikt, får du byta boll om du vill.

 

https://youtu.be/5R5nEuv_U8A

Lättnad i sidled med ett slags plikt

Hamnade din boll i ett rött pliktområde med ett slags plikt ska du se var bollen skar den röda linjen. Sedan ska du måtta upp ett lättnadsområde som är två klubblängder från punkten på linjen där bollen gick. Linjen ska vara parallell med hålet. Droppa bollen sedan i det området, upplyst i bilden ovan, och spela därifrån.

 

https://youtu.be/E5F6xI6Mjnk

Om du misslyckas att droppa bollen

Vad händer om bollen rullar ut ur lättnadsområdet när du droppar den? Börja först med att droppa bollen från knähöjd. Rullar den ut tar du upp den igen och droppar från en annan plats i lättnadsområdet. Rullar den i väg igen placerar du den på den punkt den landade andra gången du droppade bollen.

 

https://youtu.be/XosnseCVDI4

Droppa med flagglinjen

Tar du lättnad från ett pliktområde med ett slags plikt kan du använda dig av flagglinjen för att hitta en plats att fortsätta spela från. Tänk dig punkten från pliktområdets gräns där din boll passerade. Dra en rät linje därifrån till flaggan och som fortsätter bakåt. Gå så långt bakåt du vill och markera punkten. Droppa sedan bollen inom ett område med en golfklubbas bredd åt båda håll och droppa bollen och spela den därifrån.

 

https://youtu.be/Fgp840TeH7U

Hur stort är ett lättnadsområde?

När du definierar storleken av ett lättnadsområde med en eller två klubblängder ska du räkna med den längsta klubban i din bag, utom puttern. Det är oftast drivern, men kan vara en annan klubba.

 

https://youtu.be/2d9PoUdtJ7E

Lyfta någon annans boll

Skulle du lyfta en boll som inte är din egen måste den återplaceras av dig eller dess rättmätiga ägare. Går det inte att fastställa exakt var den låg får du göra en bedömning och lägga den var du tror att den låg.

https://youtu.be/Th5B9-xPaq4

 

Bollen rörde sig – vem får plikta?

Om du rubbar din boll och den inte ligger på green får du plikta ett slag och lägga tillbaka den där den låg. Men om den rubbas och det inte kan fastställas med 95 procents säkerhet att det var du som var orsaken ska du inte straffas för det. 

 

https://youtu.be/Pm0IDAmb3M0

Om du rubbar bollen av misstag på green

Om du av misstag rubbar bollen eller markeringen när bollen ligger på green ska du inte plikta för det. Det kan vara att du nuddar bollen oavsiktligt när du förbereder dig på att slå. 

 

https://youtu.be/7dnZ_-jzUy8

Oj, jag trampade på bollen!

Det blir ingen plikt om du oavsiktligt nuddar din boll när du letar efter den. Återplacera den till dess ursprungliga läge och fortsätt spela. 

 

LÄS MER: US Masters 2019 – allt du behöver veta