Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Filip Hammars ilska mot Sörenstam: ”Helt galet”

Foto: GÖRAN SÖDERQVIST / TT NYHETSBYRÅN
Sörenstam gratuleras av Trump efter att ha vunnit ADT Championship på Trumps golfbana i Palm Beach 2005
Foto: STEVE MITCHELL / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: STINA STJERNKVIST

Annika Sörenstam tog emot en medalj av Donald Trump dagen efter stormningen av Kapitolium. 

Tv-profilen Filip Hammar, som bott i USA i över tio år, tog emot nyheten med häpnad. 

– Det kanske är det mest taktlösa en svensk person har gjort, säger han i ”Filip och Fredriks podcast”

Fem personer miste livet när missnöjda Trump-supportrar stormade den amerikanska kongressen förra veckan. Den avgående presidenten hade inför upploppet uppmanat sina anhängare att protestera mot det valfusk han anser sig ha blivit utsatt för, och även manat ”till kamp”. 

Under onsdagen stod det klart att Trump efter händelserna i Kapitolium ställs inför riksrätt, för andra gången under sin tid som president. 

Dagen efter stormningen tog den svenska golfikonen Annika Sörenstam, tillsammans med sydafrikanen Gary Player, emot en frihetsmedalj av Donald Trump i Vita huset. 

”Ja, det händer snart. Allt är bra. Lugnt och inga problem”, skrev Sörenstam i ett sms till SportExpressen kort inpå medaljutdelningen.

Filip Hammar kritiserar Annika Sörenstam

Beslutet att ta emot medaljen har väckt hård kritik mot Sörenstam, som anses vara en av de främsta kvinnliga golfspelarna någonsin. 

Även Filip Hammar, tv-profilen som bott i Los Angeles sedan 2009, har fördömt Sörenstams val. 

– Det där är det mest taktlösa… Jag höll på att säga en svensk idrottare, men kanske det mest taktlösa en svensk person har gjort, säger 45-åringen i ”Filip och Fredriks podcast”

Hammar är förvånad över att Sörenstam inte fått ta emot mer kritik efter medaljceremonin.

– Ändå är hon inte så pissad på.

– Någon borde bara dra in hennes svenska pass, jag fattar inte. ”Det var omoraliskt av henne”. Jag förstår inte att det har blivit… Man måste komma ihåg att det alltså var dagen efter som hon står där och skakar hans hand. 

Sörenstam berättade om tidigare mötet

Programledarkollegan Fredrik Wikingsson flikar in:

– Hon har väl spelat tio golfrundor med Trump innan, hon känner väl honom? 

– Det är så jävla galet, jag kan inte greppa det, säger Hammar.

I oktober berättade Annika Sörenstam för SportExpressen att hon spelat golf med Trump ”säkert ett dussin gånger innan han blev president”. Och september förra året besökte hon Trump i Vita huset, då även hon och senatorn Lindsay Graham mötte presidenten och Gary Player i en golfrunda. 

– Han är en stor supporter av damgolf. Men jag har ingen relation, håller inte kontakt eller så. Det var mest av respekt mot presidenten, mot Vita huset, mot amerikansk historia. Den här inbjudan hade jag tagit vilket år som helst, om man säger så, sa Sörenstam, som bott i Florida i många år och har dubbla medborgarskap. 

Den legendariske NFL-tränaren Bill Belichick, en uttalad Trump-supporter, har meddelat att han tackat nej till medaljen, efter händelseutvecklingen kring stormningen av Kapitolium förra veckan. 

SportExpressen har varit i kontakt med Filip Hammar som inte vill utveckla sin kritik utöver det som sagts i podcasten.

SportExpressen söker Annika Sörenstam.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.