Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Blivit mer bekväm att prata utan bli stressad”

Sophie Gustafson intervjuades av Expressen i artikelserien ”Känslor” under vintern 2016. Hör henne berätta om sin stamning.
Sophie Gustafson var en av världens bästa spelare i golf. I dag bor hon med sin sambo Janne i Särö.
Foto: PRIVAT
Foto: PRIVAT
Foto: PRIVAT
Sophie Gustafson med sin sambo Janne.
Foto: PRIVAT

Mitt i karriären valde golfstjärnan Sophie Gustafson att sluta.

Nu berättar hon om sitt nya liv i huset i Göteborgs skärgård med kärleken Janne, sin största seger – och hur hon lärt sig leva med sin stamning.

– Jag har blivit mer bekväm att prata utan att bli så stressad, säger Sophie Gustafson, 46.

Sophie Gustafson växte upp i Särö, strax söder om Göteborg.

I dag är hon tillbaka i sin hemby där hennes fantastiska golfkarriär började.

Från huset som Sophie Gustafson köpte i slutet av 2012 kan hon nu blicka ut över det hav och Skörvallaviken som hon älskar så mycket.

– Jag trivs väldigt bra här ute. Det är nära till naturen och havet. Och har man hus finns det alltid något att fixa, säger hon.

Sedan ett och ett halvt år tillbaka är hon sambo med Janne.

– Han har jobbat som byggare i hela sitt liv och älskar att fixa i och utanför huset. Jag älskar också att snickra så vi hittar på många olika projekt.  Jag gick lite som caddie när jag slutade spela, men sedan Janne flyttade in har jag trappat ner på det. Vi är ofta hemma och har det väldigt bra.

Varför du började spela golf?

– De startade en korthålsbana här i Särö 1981. Hela min familj började spela. Jag var med och plockade sten och rensade rabatter när banan skulle fixas. Nästan alla som spelade var nybörjare.

Så hela din uppväxt handlade mest om golf?

– Ja, mycket sport i alla fall. Golfen blev en gemensam sport med min familj. Jag, mamma, pappa och mina två bröder spelade mycket tillsammans, både i Göteborg men även över hela Sverige och utomlands. Vi bytte helt enkelt ut våra skidsemestrar mot golfresor.

Hur bra var du i skolan?

– Jag var en medelmåtta upp till högstadiet, det var många ämnen som jag inte var speciellt intresserad av. Gymnasietiden var bättre.

Varför?

– Jag hade lätt för mig, jag hade bra betyg utan att jag behövde plugga så mycket.

Efter gymnasiet läste Sophie Gustafson fyra år på komvux.

– Jag pluggade marknadsföring, ekonomi och juridik, som var mina favoritämnen.

Sophie Gustafson blev golfproffs 1992. Fyra år senare vann hon för första gången på Europatouren och 1998 slog hon igenom med dunder och brak med att bli tvåa i Weetabix Womans British Open.

Vad hade du för egenskaper som gjorde att du lyckades så bra?

– Jag är en bolltalang och var bra i alla bollsporter redan som ung. Jag har också en stark tävlingsinstinkt. Det spelar ingen roll om jag spelar US Open eller fia med knuff, jag vill alltid vinna.

Sophie Gustafson testade många olika idrotter innan hon valde att satsa på golf.

– Jag höll på med allt från konståkning och gymnastik till ishockey. Handbollen höll jag på med längst vid sidan av golfen. Jag slutade strax innan jag skulle fylla 20.

Den talangfulla svenskan var under 15 år en av världens bästa golfspelare. Hon vann FEM gånger på LPGA-touren och 16 gånger på Europatouren. 

Hennes största segrar kom 2000 i British Open.

– Vi spelade på Royal Birkdale som är en grym bana. Jag älskade den direkt.

Varför?

– Det kändes som man inte spelade på samma bana under de här dagarna. Vinden och bunkrarna gjorde att det var så otroligt omväxlande. 

Inför den sista rundan ledde svenskan med sju slag, men det som såg ut att bli en promenad i parken blev en rysare till slut.

– Jag gjorde en eagle på första hålet och ledde med nio slag, men sedan tappade jag, säger Sophie Gustafson.

Vad hände?

– Jag blev väldigt defensiv då och många av de andra spelarna började komma ikapp. Jag vann till slut med två slag. Det var en otroligt skön seger.

Du spelade in 60 miljoner kronor under din karriär. Hur har du förvaltat pengarna?

– Jag har investerat dem i olika saker, men det bästa jag har köpt är mitt hus i Särö. Jag är fantastiskt glad att jag hade råd att köpa huset. Jag trivs väldigt bra här. I höstas köpte jag en röd Tesla. Jag gillar även teknikgrejer som telefoner och datorer.

Sophie Gustafson har stammat i hela sitt liv. I början av sin karriär vågade hon inte vinna eftersom hon skulle behöva prata offentligt.

– Det var ju omedvetet, men jag och coachen Kjell Enhager löste allt tillsammans. Så redan efter några månader jag vann min första proffstävling.

Hur var det att stamma som barn?

– Det var helt okej. Jag blev aldrig retad vilket jag är tacksam över. Barn kan vara väldigt grymma. Jag hade fyra goa killkompisar på gatan som jag umgicks mycket med. De var populära i sina respektive årskullar, det var aldrig någon som gick på mig. Jag tror det kan vara mycket tack vare att jag alltid hade killarna som vänner.

Hur har du lärt dig att hantera din stamning? 

– Jag har provat många olika grejer. Jag har varit på föreläsningar med Tony Robbins och jag jobbade också med en av hans coacher under ett drygt år. Det har gjort stor skillnad, vilket är roligt.

Har det blivit lättare att leva med stamningen under åren?

– Ja, när man blir äldre man blir ju bekvämare och då är det lättare att inte vara så stressad när jag ska prata. Jag tycker det fungerar bra i dag och ringer egna samtal vilket jag inte gjorde när jag var yngre.

Efter att ha varit med i världstoppen i 15 år tog Sophie Gustafsons karriär slut 2015.

– Jag spelade för dåligt så det var inte roligt längre. Jag kände att jag jobbade hårt på mitt spel men blev bara sämre. Det var inte roligt. Jag hade haft en bra karriär och kände att det var läge att lägga av.

Hur ser din sommar ut?

– Jag har inte planerat något ännu. Janne och jag är hemma här, fixar och donar. Jag spelar lite golf, åker ut med båten ibland och umgås med vänner. Jag paddlar även en del kajak.

Golfstjärnan bor i Särö med sambon Janne

Namn: Sophia Gustafsson

Född: 27 december 1973 i Varberg.

Bor: Särö

Yrke: Egenföretagare.

Familj: Sambo Janne, mamma Lilian, pappa Rune, bröderna Pär och Ulf, och sen två brorsöner Oskar och Gustav

Främsta golfmeriter: 16 segrar på Europatouren, fem segrar på LPGA-touren. Har även tre segrar med Europa i Solheim Cup.

Smultronställe: ”Jag gillar öarna här utanför Särö. Jag paddlar gärna ut till dem en vindstilla dag. Det finns nästan ingen annat som är bättre”

Vad har du på grillen: ”Vi grillar mycket. Hälleflundra blir supergott. Baconlindad halloumi är en höjdare också

Vad läser du helst: ”Ljudböcker och poddar”.

Favoritbanor: Royal Birkdale, Carnoustie och Mission Hills i Palm Springs.

Inspelade pengar: Strax under 60 miljoner.

Gustafson väljer – här är hennes tre golffavoriter

Seve Ballesteros

Laura Davies

Fred Couples

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.