Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Annikas varumärke ett miljonimperium

Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Foto: HAROLD B CRAWFORD

Annika Sörenstam har följt upp golfkarriären med att bygga ett affärsimperium. 

Nu har svenskan hyllats för sina smarta investeringar.

Annika Sörenstam är inte bara en av Sveriges främsta golfspelare genom tiderna. Hon är en ikon även ur ett internationellt perspektiv. Med sina 93 segrar i karriären nämns hennes namn fortfarande med aktning i golfkretsar.

Nu är svenskan på väg att nå en liknande status i affärsvärlden. Sörenstam, som bor i en lyxig 60-miljoners villa i Lake Nona i Florida, har i ett nytt reportage av CNN hyllats för sitt arbete med egna varumärket ANNIKA. 

"Enda kvinnan som lyckats"

"46-åringen är definitivt den första kvinnliga golfaren, och kanske den enda kvinnliga idrottaren överhuvudtaget, som har lyckats förvandla sitt namn till ett verkligt globalt varumärke efter karriären", skriver CNN. 

Förra året köpte Sörenstam loss Almi Invests innehav i det svenska bolaget Capillary Concrete. Bolaget har utvecklat en teknik som bibehåller rätt fuktighet i sanden i golfbunkern. I dag äger hon och vd:n Martin Sternberg 50 procent vardera och bolaget finns över hela världen. Hon har även ett eget klädmärke och en egen golfakademi. 

– Jag frågade mig varför jag inte kan göra som männen? Varför kan inte jag göra det som Greg Norman gjort? Eller som Jack Nicklas gjort eller John Elway eller Magic Johnson? Det blev en utmaning för mig och jag tänker lyckas, säger Sörenstam.  

"Hon är fantastisk"

Gary Player, en annan stjärna som lyckats bygga upp ett varumärke efter golfen, är full av beundran inför Sörenstam. 

– Hon är fantastisk. Hon vet verkligen hur man håller efter sitt namn, säger Player. 

Även Sörenstams make Mike McGee, som själv jobbar med ANNIKA-koncernen, är imponerad. 

– Hon har väldigt ofta rätt när det gäller affärer, säger han. 

Enligt siffror från 2013 hade Sörenstam då en privat förmögenhet på 40 miljoner dollar, alltså ungefär 325 miljoner kronor. En summa som lär ha stigit markant de senaste fyra åren.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.