Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Annika Sörenstams chock efter beskedet om LIV och PGA

Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN

Beskedet om sammanslagningen kom som en chock för golfvärlden. 

Så även för Annika Sörenstam. 

– Helt klart, jag blev väldigt förvånad, säger ikonen. 

Efter två år av tvister mellan den saudi-finansierade LIV-touren, amerikanska PGA-touren och Europatouren meddelade parterna under måndagen att de slagits samman. 

För Annika Sörenstam kom nyheten som en chock. 

– Det var breaking news för mig också. Jag vet faktiskt inte vad som gäller. Jag fick det i går eftermiddag och har inte hunnit läsa så mycket, säger Sörenstam som förbereder sig inför Scandinavian Mixed i Ullna. 

Förra årets tävling i Sverige fick även då sitt rampljus stulet av LIV-touren, i form av tourens första tävling.

– Då tyckte vi att det var lite synd att det fick uppmärksamhet i stället för vår tävling. Nu kommer vi hit och så är det samma sak, säger Sörenstam. 

– Jag kan säga att jag är chockad, helt klart. Jag trodde inte att det här skulle hända, inte nu i alla fall, kanske i framtiden. Men med alla kommentarer man har hört och strikta regler som har varit. Jag blev verkligen förvånad. 

”Ska alla vara glada nu?” 

Nyheten under måndagen var luddig och innehöll inga strukturer för hur tourernas samarbete kan se ut. 

– Det är svårt att veta om det har med spelare, rättigheter eller sponsorer att göra. Det gör mig ännu mer förvånad. Att man går ut med det här så kanske man ska ha detaljer. Jag vet inte om det var meningen att släppa nyheten nu. 

Flera av PGA-spelarna som valde att avstå LIV-touren och tacka nej till stora summor pengar känner sig svikna efter beskedet. Annika Sörenstam kan förstå dem. 

– Jag menar, hur ska de få det här att fungera? Ska alla vara glada nu? Det var ju flera som var lojala till PGA-touren. Det är det som är en del av chocken. 

Sörenstam om Saudiarabien 

LIV-touren har varit hårt kritiserad i och med att touren finansieras av Saudiarabiens investeringsfond PIF. 

Och landets samröre med idrotten i allmänhet ökar. 

I golfens värld finns Saudiarabien på fler ställen än LIV-touren. Bland annat sponsrar oljebolaget Aramco spelare och en tävling på damtouren. 

– Jag kan inte så mycket om Saudiarabiens samröre med golfen. Men jag vet att det är amerikanska företag som gör affärer i Saudi, det finns även här i Sverige. Det är många som har affärer i landet. Det är väl ingen större skillnad om man jämför med fotboll och formel 1. Det är inte så förvånande för min del, säger Sörenstam och fortsätter: 

– Det är inget nytt. Däremot är det ju nytt om de plötsligt ska vara delägare i en ny organisation. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.