Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Annika Sörenstam: Förlorade med flit

Dagens toppnyheter i sportvärlden
Foto: CAROLINE LARSSON
Foto: ROBIN NORDLUND / © BILDBYRÅN

Annika Sörenstam skövlade stora framgångar under sin aktiva karriär.

Men som barn var hon väldigt blyg – och 48-åringen berättar nu för sajten Golfscape att hon medvetet spelade sämre under vissa tävlingar. 

– Det fanns flera tillfällen där jag ledde en juniorturnering, men avsiktligt tappade ett eller två slag under tävlingen. På det sättet skulle jag inte tvingas hålla ett segertal vid prisutdelningen, säger Sörenstam. 

Under början av 2000-talet dominerade Annika Sörenstam damgolfen totalt och när hon avslutade karriären 2008 var det som en av Sveriges största idrottare genom tiderna. I dag arbetar hon bland annat med att ta fram nya talanger inom sporten, håller föredrag och jobbar med egna varumärket ”ANNIKA”, ett arbete som hon har hyllats för. 

Hon har 93 segrar i karriären och hennes namn nämns fortfarande med aktning i golfkretsar. Men att ta sig till toppen och vara en offentlig person har inte alltid varit en självklarhet för henne. 

”På det sättet skulle jag inte tvingas hålla ett segertal”

När Annika Sörenstam slog igenom fick hon kämpa med sin blyghet. I en intervju på sajten Golfscape berättar hon om hur barndomen var med golfen och hennes skräck att prata offentligt. 

– Jag var väldigt blyg som barn. Faktum är att det fanns flera tillfällen där jag ledde en juniorturnering, men avsiktligt tappade ett eller två slag under tävlingen. På det sättet skulle jag inte tvingas hålla ett lite segertal vid prisutdelningen, säger hon till Golfscape.

”Tvingade mig att möta min rädsla”

Men hennes pappa kom på att hon gjorde så och tog tag i saken. Enligt Annika Sörenstam påverkade det hennes karriär. 

– Min pappa kom på att jag gjorde så och började be turneringsarrangörer att begära att de som kom på andra- och tredjeplats också skulle säga något. Denna taktik tvingade mig att möta min rädsla och var väldigt bra för mig i det långa loppet. Om jag inte hade mött och erövrat denna rädsla som barn, skulle det utan tvekan ha påverkat min karriär, säger hon.