Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Gianni Infantino blir nya Fifapresident

Foto: Ennio Leanza / Epa / Tt

Gianni Infantino, 45, blir nya Fifapresident.

Sveriges kandidat till president efterträder därmed Sepp Blatter som avgick under 2015.

– Krisen är över. Nu ska vi fokusera på den vackra sporten fotboll, säger Infantino.

Fakta: Tidigare ordförande

1904–1906: Robert Guérin, Frankrike.
1906–1918: Daniel Burley Woolfall, England.
1921–1954: Jules Rimet, Frankrike.
1954–1955: Rodolphe Seeldrayers, Belgien.
1955–1961: Arthur Drewry, England.
1961–1974: Stanley Rous, England.
1974–1998: João Havelange, Brasilien.
1998–2016: Sepp Blatter, Schweiz.

Gianni Infantino har genom åren gjort sig känd för den fotbollsintresserade publiken som den språkbegåvade mannen som ansvarar för diverse lottningar till stora turneringar som Champions League och EM. Han har officiellt haft rollen som generalsekreterare i Uefa.

Men nu får han betydligt större ansvar. På fredagen valdes han till ny Fifapresident efter att ha fått en majoritet av rösterna i den andra omgången. Infantino fick 115 av 207 röster.

Svensk glädje över valet

Efter att Sepp Blatter meddelade att han avgår under 2015 utlystes ett nyval. Den tidigare Uefapresidenten Michel Platini var den kandidat som Sverige först stöttade, men efter att han stängts av i åtta år för korruption tillsammans med Blatter (bådas straff sänktes sedan till sex år) så aviserade den svenska förbundsbasen Karl-Erik Nilsson att Sverige i stället skulle stötta Infantino.

Så efter att det stod klart att Infantino slagit Shejk Salman och Prins Ali så var Nilsson nöjd.

"Reformprogrammet på plats och Gianni Infantino 115 röster i andra omgången - och är därmed ny FIFA-president. Bra, och nu börjar jobbet...", skriver Nilsson på Twitter.

Infantinos känlosamma tal

När Infantino gick upp för att hålla sitt segertal så gjorde han det med tårar i ögonen och adresserade den skandal som skakat organisationen under 2015.

– Krisen är över. Nu ska vi fokusera på den vackra sporten fotboll. Vi ska återställa bilden av Fifa - vi borde vara stolta över Fifa. Jag vill vara allas president, säger Infantino.

Det är svårt att säga hur fotbollen kommer att förändras under Infantinos ledning, men i sitt manifest öppnar schweizaren för att utöka VM till 40 länder och att flera nationer kan dela på ett VM-slutspel.

För Sverige, som inte har spelat ett VM sen 2006, är det ett välkommet besked. Med ytterligare åtta nationer i mästerskapet ökar landets chanser att kvala in.

Svenskens krav på Fifa

Dessutom så vill Infantino skänka fem miljoner dollar till samtliga 209 medlemsförbund för att på så sätt utveckla sporten på en global nivå.

Lars-Christer Olsson, tidigare generalsekreteraren i Uefa, vill dock inte se att Infantino får styra som Blatter gjorde.

– Det gäller att reducera presidentens makt. Det har varit på gränsen till diktatur under både João Havelange och Sepp Blatter. Den stora utmaningen blir att förändra de strukturerna, säger han till Radiosporten.

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.

Annons:

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!