Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Gert Fredriksson död

Sveriges främste olympier är död.
Kanotisten Gert Fredriksson lade till för gott i onsdags, 86 år gammal.
Möbelsnickarens son blev med paddeln som verktyg och kanoten som farkost en av Sveriges största idrottsmän alla kategorier under 1940- och 50-talet. Det började med dubbla guld i London 1948 och den fantastiska olympiska sannsagan avslutades i Rom tolv år senare med det sista av sex guld. Kanotister blir sällan idoler. Gert Fredriksson kom så långt. - Han var en fantastisk idrottsman och personlighet. Jag har inspirerats av hans framgångar. När jag var ung var han ute och paddlade med oss ungdomar på ett läger. Han motiverade oss mycket, säger Stefan Lindeberg, ordförande i Sveriges olympiska kommitté till Radio Sörmland.

Köpte begagnad kanot

Gert Fredriksson föddes och levde i Nyköping och det var närheten till havet som av en tillfällighet fick honom att börja paddla. Fredriksson var i 16-årsåldern när han och hans pappa fick infallet att bygga varsin kanot. De köpte två begagnade och ganska nedgångna exemplar av kanotklubben i Nyköping. Unge Fredriksson pungade ut med den för tiden saftiga summan 80 kronor. I Lennart Erikssons bok "Århundradets svenska stjärnor" berättade Gert Fredriksson om den första vådliga färden. - Jag simmade i land och försökte på nytt. Igen och igen. Förgäves. Jag minns min irritation, minns att jag förebrådde mig själv: "Nu har du köpt en kanot för dyra pengar och kan inte ens sitta i den!" Till slut gav jag upp och bestämde mig för att göra ett nytt försök sent på kvällen samma dag. Då lyckades jag, äntligen! Envisheten skulle belöna honom rikligt, men första tiden njöt han mest av att paddla mellan kobbar och öar i den sörmländska skärgården.

Vann 71 SM-guld

Först som 19-åring väcktes tävlingsinstinkten och Gert Fredriksson inledde vad han själv kallade för en seriös satsning. Han tränade hårdare än alla andra, flera gånger om dagen - något som hans muskulösa överkropp snart vittnade om när tidningarna fick upp ögonen för den sörmländske talangen. Som 23-åring vann Fredriksson sitt första av 71 SM-guld. Världen stod i brand och i flera år fick han nöja sig med att samla just SM-medaljer på hög. Som så många toppidrottare av sin generation gick han miste om flera internationella mästerskap på grund av andra världskriget. Mellan 1943 och 1948 vann han samtliga tävlingar han ställde upp i utom - en. Tävlade i 42 år OS-debuten dröjde till 1948, då var han 28 år. Men tack vare goda gener, skötsamhet, talang och förmågan att späka sig till det yttersta höll Fredriksson världsklass till över passerade 40 - och det utan tränare. - Jag töjde på gränserna för vad kroppen tålde i form av hårdträning. Ibland fick jag stryk. Då fanns bara en sak att göra: Öka träningsdosen och köra ännu hårdare, sade han.

Tävlade 42 säsonger

Gert Fredriksson var unik. Han tävlade i 42 säsonger och som 56-åring vann han det sju mil långa Skinnarrännet i Dalarna. - Han tillhör de klassiska olympiska namnen inom kanoten. Han höll på väldigt länge och har visat att man kan göra det med framgång i en sport som kanot. Det känns vemodigt att Gert har lämnat oss, säger Stefan Lindeberg. Innan cancern bet sig fast i Fredrikssons kropp syntes den gamle och kanoten nästan dagligen under vårar och somrar i de sörmländska vattnen. Han älskade naturen och sinnesron den skänkte honom. Ger Fredriksson avled under onsdagseftermiddagen i kretsen av sina närmaste. Han skulle ha fyllt 87 år i slutet av november.

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.