Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Generationen som fick hela Sverige att stanna

Frank Andersson gick bort i söndags.Foto: MELI PETERSSON ELLAFI / BILDBYRÅN
Linda Haglund avled 2015Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
Björn BorgFoto: BILDBYRÅN
Thomas WassbergFoto: ROBERT EKLUND / STELLA PICTURES
Foto: ANDERS KALLERSAND
Foto: ANNA TÄRNHUVUD / BILDBYRÅN
1 / 7

De fick Sverige att stanna – och hyllades av en hel värld.

Björn Borg, Ingemar Stenmark, Frank Andersson, Thomas Wassberg och Linda Haglund.

Nu är två av medlemmarna ur den berömda årgången 1956 borta.

SportExpressen berättar historien om stjärnornas uppgång och fall med droger, doping, svarta rubriker och död.

Allt är inte sig längre likt. Två femtedelar av Sveriges mest kända blågula kvintett finns inte längre bland oss.

Linda Haglund, en gång i tiden en av världens snabbaste kvinnor, avled i cancer den 21 november 2015.

Brottaren Frank Andersson, som hittade nya grepp som ingen annan någonsin gjort och som vann tre VM-guld, avled i söndags efter en hjärtoperation.

– Det är väldigt tråkigt att först Linda har gått bort och nu Frank också. Jag träffade Frank ett par gånger men lärde inte känna honom jättebra. Men det är givetvis väldigt tråkigt när sådant här händer, säger Thomas Wassberg.

– Det kom som en chock för mig att Frank dog även om jag visste att läget var kritiskt. Jag minns honom som en snäll och generös person, sa Ingemar Stenmark i söndags till Expressen.

Satte djupa avtryck

Det var Frank Andersson, Linda Haglund, tennisspelaren Björn Borg, alpine åkaren Ingemar Stenmark och skidåkaren Thomas Wassberg som fick Sverige att stanna.

Idrottsgenerationen 1956 har gjort djupa avtryck hos många svenskar. 

– Det finns egentligen ingen kalkyl för sannolikheten hur man ska kunna förklara detta under. Det är lite poetiskt. Men det låg kanske i luften att det skulle hända, säger Göran Zachrisson, 80.

Tv-personligheten följde de svenska superstjärnorna på nära håll under deras storhetstid.

Det var när Sverige blomstrade efter andra världskriget och föreningsidrotten expanderades kraftigt. 

Det spelade ingen roll om man föddes i Södertälje eller i Tärnaby. Allt var möjligt.

56-orna slog igenom under 1970-talet, när tv-mediet var som starkast.

Nästan alla svenskar satt och tittade på när en långhårig grabb från Södertälje sopade banan med sina motståndare i tennis - eller när den fåordige och blyge norrlänningen Ingemar Stenmark, med sin hemstickade mössa, åkte snabbare än alla andra nedför branterna.

– Det blev en stor genomslagskraft när alla tittade på samma sak, det var fullständigt unikt det vi fick vara med och uppleva. Jag tror inte att det kommer att hända igen att en sådan här extrem årgång lyckas så bra i några av världens största idrotter, säger Tv-legendaren Tommy Engstrand, 78, som följde stjärnorna på nära håll under deras storhetstid.

 

LÄS MER: Frank Anderssons okända tid: ”Var helt hysteriskt” 

 

”Stark karisma”

Självklart spelade även personligheten en stor roll med den gyllene årgångens stora framgångar.

Björn Borg, Ingemar Stenmark, Frank Andersson, Thomas Wassberg och Linda Haglund tränade stenhårt.

Men stjärnorna hade också mycket talang i sina kroppar och ett starkt psyke. 

– De var ofta bäst när det gällde. Det berodde mycket på deras starka karisma och envishet. De gick ofta sina egna vägar, säger Tommy Engstrand.

 

"De gick ofta sina egna vägar" säger Tommy Engstrand om de berömda 56:orna. Foto: SAMUEL UNÉUS

 

Den gyllene årgången väckte starka känslor även utanför idrottsarenorna. Stjärnorna har sedan de slog igenom i början av 1970-talet ständigt skapat rubriker. Och de har inte alltid varit positiva:

* Brottaren Frank Andersson uppträdde ofta som en playboy. Han omgav sig av vackra kvinnor och snabba bilar. Han struntade i matcher och läger och kunde festa i flera dygn utan att sova. Frank erkände efter sin karriär att han både dopat sig och använt droger.

* Skidåkaren Thomas Wassberg, som vann fyra OS-guld och tre VM-guld, vägrade 1980 ta emot Svenska Dagbladets guldmedalj efter sitt OS-guld i Lake Placid. Den tjurige värmländske kraftkarlen tyckte att juryn misskött sig under ett tidigare år när de inte gav bragdguldet till skidkompisen Sven-Åke Lundbäck. Först 33 år senare tog Wassberg emot sitt pris.

* Sprinterstjärnan Linda Haglund avslöjades 1981 med anabola steroider i kroppen. Haglund sa att hon blivit lurad av sin tränare. Svenska friidrottsförbundet försökte få sin stjärna friad, men det gick inte. Och Linda Haglunds karriär repade sig aldrig efter att hon blivit avstängd.

* Tenniskungen Björn Borg var i krig med journalister som han bojkottade emellanåt. 1975 ledde Borg Sverige till en historisk seger i Davis Cup. Året efter vägrade han att spela för Sverige och 1977 hotade stjärnan att bojkotta landslaget eftersom han var missnöjd med den svenska pressen. Efter karriären erkände Borg att han missbrukat kokain.

 

LÄS MER: Mats Olsson: ”'Vad gjorde du där?' frågade jag. 'Kuken ska ha sitt', svarade Frank” 

 

”Var fåordig och vresig”

Tommy Engstrand menar att stjärnorna ständigt hårdbevakats både före och efter sina karriärer:

– Björn är kanske vår mest kände svensk i världen genom alla tider. Han har under alla år varit enormt påpassad och inte kunnat röra sig fritt, då blev det rubriker direkt, säger Tommy Engstrand.

Thomas Wassberg instämmer:

– Jag vet inte riktigt hur mycket skriverierna påverkade. Men på något sätt påverkade det säkert oss idrottsmän. Jag försökte alltid vara mig själv i alla lägen. Jag var fåordig och vresig i början av min karriär men tycker ändå att det har blivit bättre med åren, även om jag inte pratar väldigt mycket, säger han.

Jagades för miljonskulder

Efter tenniskarriären gav sig Björn Borg in i affärslivet med kompanjonen Lars Skarke. Det slutade med en konkurs 1989 och bitter osämja. Björn Borg jagades i många år av gäldenärer för miljonskulder.

– Jag har lärt mig att jag måste lita på mig själv. Jag kan inte lägga över allt till andra människor. Jag har litat på människor och varit godtrogen. Jag har trott att jag haft vänner som ställt upp med hjärtat och verkligen gillat mig för den jag är. Inte för att jag är Björn Borg, utan för den jag är som person. Och sedan har jag kommit underfund med att de bara velat utnyttja mig, sa Björn Borg till Expressen inför sin 50-årsdag 2006. 

Stenmark, den femte medlemmen, lyckades undvika de svarta rubrikerna. I stället svarade slalomfenomenet ofta bara enstavigt på frågorna han fick under sin långa karriär. 

Men liksom de berömda vännerna var Ingemar Stenmark bäst inom sin sport. Han var världens bäste alpine utförsåkare under ett decennium. Och så pass överlägsen att reglerna i världscupen till slut ändrades för att någon annan skulle kunna få vinna.

Men Stenmark, och de fyra andra 56:orna, lyckades egentligen aldrig förklara sina framgångar. 

Ungefär som prästen i kyrkan

När Göran Zachrisson arbetade på SVT-sporten sökte han svaret på frågan. Men kom inte särskilt nära sanningen. Zachrisson minns tillbaka till en intervju med Stenmark efter en av hans 86 världscupssegrar. 

- Jag sa så här till ”Stenis”, säger Göran Zachrisson. Du talar hela tiden om att ”du vill vinn.” Du talar om det på ett speciellt sätt. Ungefär som när prästen ber i kyrkan. Varför gör du det?

Stenmark tittade upp och skrattade lätt och sa kort som bara slalomkungen kunde göra:

”Jo, ja vet int”.

– Ingemar Stenmark vann nästan alltid. Men han visste inte exakt vad som låg bakom att han vann. Det får man fundera på, men det går inte att komma ifrån att medgång föder medgång. Det är givet och jag tror det starkt påverkade 56-orna, säger Göran Zachrisson.

Foto: BERTIL ERICSON / TT / / TT NYHETSBYRÅN
Foto: MICHAEL COLE / BILDBYRÅN
Foto: KENNETH JONASSON
Foto: BILDBYRÅN / BILDBYRÅN

”En skärva som försvinner”

Det har nu gått snart tre år sedan Linda Haglund avled i cancer. 

– Det har skrivits mycket om 56:orna, men vi har inte setts så mycket. Linda var den enda tjejen i det gänget. Hon var inte blyg. Hon platsade bra där, sa Ingemar Stenmark till Expressen efter Linda Haglunds död.

– Vi har mist en underbar människa. Våra tankar går till nära och kära, sa Björn Borg.

Nu är även Frank Andersson borta. Den gyllene årgången 1956 har förlorat två av sina fem medlemmar. 

– När någon ur den här berömda årgången dör känns det väldigt tomt. Det är en skärva som försvinner för varje gång det händer något så tragiskt, säger Tommy Engstrand.

 

LÄS MER: ”Hoa-Hoa” Dahlgrens om spruckna vänskapen med Frank Andersson 

 

56:orna:

Ingemar Stenmark

Född 18 mars 1956, är en av tidernas bästa alpina skidåkare med två OS-guld, ett OS-brons, tre VM-guld, ett VM-silver och 86 världscupsegrar.

 

Björn Borg

Född 6 juni 1956, en av världens bästa tennisspelare genom tiderna. Han vann fem raka segrar i Wimbledon och sex gånger i Franska öppna tennismästerskapen i Paris. Borg förde även Sverige till seger i Davis Cup 1975.

 

Thomas Wassberg

Född 27 mars 1956, är en av våra största längdskidåkare med sina fyra OS-guld och sju VM-medaljer varav tre guld.

 

Frank Andersson

Född 9 maj 1956, är en av våra bästa brottare genom tiderna med fyra EM-guld, tre VM-guld och ett OS-brons. 

 

Linda Haglund

Född 15 juni 1956, är Sveriges främsta sprinters i modern tid med tolv SM-guld, fem EM-medaljer och en fjärdeplats på OS. Linda Haglund sprang 1980 100 meter på 11,16 sekunder och året före 200 meter på 22,89 sekunder. Ingen annan svensk kvinna har någonsin sprungit snabbare.

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.