GARMISCH-PART, 1936: "Kvartetten som inte sprängdes"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

* Antalet nationer: 28 

* Antalet deltagare: 668 (588 herrar - 80 damer) 

* Tid: 6 februari - 16 februari 

* Antalet grenar: 17

I Garmisch tog de olympiska vinterspelen fart för första gången. Nära en halv miljon åskådare såg tävlingarna. Backhoppningen den sista tävlingsdagen sågs av 130000 åskådare i Garmisch olympiska skidstadion. 

 Vädret? Jo, två dagar före spelen var det barmark och regnet föll. Invigningsdagen kom snön i massor vilket ställde till problem för publiken som knappt kom fram  snömassorna. Det gällde förresten också för Hitler och Göbbels. 

 Men när snön väl vräkt färdigt på invigningsdagen kom solen och perfekta tävlingsförhållanden. När publikfesten på skidstadion efter den sista backtävlingen var klar kom de varma föhnvindarna svepande in över Garmisch och all snö försvann. 

Ballangrud vann tre guld

 Spelen var välregisserade och den stora publiktillströmningen gjorde dem till en idrottsfest av rang. Med spelen tillbaka i Europa var det också Europa som dominerade. Norge, Tyskland och Sverige toppade nationstävlingen. Tyskland fanns med i toppen mycket på grund av att alpina grenar fanns med på det olympiska programmet för första gången. OS-kung i Garmisch blev den norske skridskoåkaren Ivar Ballangrud med tre guld och ett silver. I konståkning tog Sonja Henie sitt tredje raka OS-guld. 

 Nu, som 24-åring, avslutade hon sin makalösa karriär efter att utöver sina OS-guld ha tagit tio VM-titlar och sex EM-guld. Hon var också obesegrad sedan 1927 och när hon nu drog sig tillbaka var det som världens mest kända idrottskvinna. 

Norsk dominans

 Norskt blev det också i backhoppning genom Birger Ruud. Det var hans andra OS-guld men det var först efter en mycket hård fight mot svenske Sven Eriksson (Selånger) som Ruud kunde vinna knappt. Sverige dominerade skidåkningen vilket inte var helt väntat. På 18 kilometer var det på förhand tippat att guldstriden skulle stå mellan  Oddbjörn Hagen, Norge, och Pekka Niemi, Finland. Men Erik Larsson, "Kiruna-Lasse" spräckte de norsk-finska gulddrömmarna och vann sensationellt. 

Jerrings klassiska referat

 Men den största svenska triumfen kom på femmilen. Förväntningarna på att trippelsegern åtta år tidigare i St Moritz skulle upprepas. Sverige stod stilla under OS-femmilen. Stora delar av den svenska befolkningen satt klistrade vid radioapparaterna för att lyssna på Sven Jerrings referat. Allt var upplagt för en skidfest av format i allra bästa tänkbara och rättvisa förhållanden. Och visst blev det en fest - en svensk fest. Kvartetten Elis Wiklund, Axel Wikström, Nils Englund och Hjalmar Bergström tog de fyra topplaceringarna och det talades i lång tid efter femmilen i Sverige om "kvartetten som inte sprängdes". 

Drabbat av bråk

 De alpina grenarna som var med för första gången drabbades av en hel del bråk. Anledningen var IOK:s stränga amatörregler. IOK ansåg att skidlärare inte fick vara med och tävla eftersom de var proffs. Det internationella skidförbundet, FIS, hade rakt motsatt åsikt. Sigge Bergman, sedermera legendarisk skidledare, drabbades och fick inte ställa upp i Garmisch eftersom han var skidlärare. Bråket mellan IOK och FIS skulle pågå fram till 1946 och det fanns många tunga namn inom IOK som ville utesluta skidorna helt och hållet. Som tur var fick de aldrig igenom sina förslag.


Källa: SOK

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.