Gabby Douglas. Foto: Lovekin/Variety/Rex/Shutterstoc / LOVEKIN/VARIETY/REX/SHUTTERSTOCK REX FEATURESGabby Douglas. Foto: Lovekin/Variety/Rex/Shutterstoc / LOVEKIN/VARIETY/REX/SHUTTERSTOCK REX FEATURES
Gabby Douglas. Foto: Lovekin/Variety/Rex/Shutterstoc / LOVEKIN/VARIETY/REX/SHUTTERSTOCK REX FEATURES
Gabby Douglas, näst längst till vänster, under nationalsången i Rio. Foto: Laurence Griffiths / GETTY IMAGES GETTY IMAGES SOUTH AMERICAGabby Douglas, näst längst till vänster, under nationalsången i Rio. Foto: Laurence Griffiths / GETTY IMAGES GETTY IMAGES SOUTH AMERICA
Gabby Douglas, näst längst till vänster, under nationalsången i Rio. Foto: Laurence Griffiths / GETTY IMAGES GETTY IMAGES SOUTH AMERICA

Gabby Douglas tårar – efter hatet från folket

Publicerad

Amerikanska gymnasten Gabby Douglas berättar nu om näthatet hon tvingades utstå under OS i Rio.

Hennes guldglädje förvandlades snabbt till bedrövelse när hon läste vad som skrevs om henne.

– Efter guldet gick jag tillbaka och grät floder, säger hon till SI.

Gabby Douglas som tog OS-guld i gymnastikens lagtävling kritiserades hårt när hon inte höll sin högra hand mot sitt vänstra bröst i samband med nationalsången.

Då gjorde hon en pudel och bad om ursäkt.

Men amerikanskan fick utstå betydligt mer näthat än så.

Efter OS-guldet gick hon glatt tillbaka till OS-byn - men snabbt förvandlades guldglädjen till bedrövelse.

"Jag grät floder"

Douglas översvämmades nämligen av näthat och 20-åringen brast ut i gråt.

– Jag mådde väldigt, väldigt dåligt eftersom jag aldrig upplevt något liknande. Under OS 2012 så pratade de om mitt hår och återigen, i Rio, så pratade de om mitt hår. Jag minns att jag gick tillbaka till OS-byn och grät floder, berättar hon för Sports Illustrated.

– Efter att jag tagit OS-guld gick jag tillbaka och grät floder. Efter ett OS-guld. Hur galet är inte det?

Men hatet slutade inte det.

Bara några dagar senare när det amerikanska laget tävlade i gymnastik igen - en tävling som Douglas inte deltog i - möttes Douglas av kritik.

Anledningen?

Hon ansågs vara bitter och sur när hon följde laget från läktaren och hon tvingades till slut att be om ursäkt.

"Trött på att gråta"

Därför har nu Gabby Douglas gått med i "Hack Harassment" - en organisation som ska minska näthatet.

Hon arbetar numera som talesperson och ambassadör för organisationen.

– Jag tröttnade på att prata om trakasserier, trött på att gråta. Inte längre tycka synd om mig själv. Jag ville faktiskt göra något åt det.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag