Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Fyra från Aten-OS fråntagna medaljer

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Alexander Hassenstein

Fyra medaljörer från OS i Aten 2004 fråntogs på onsdagen sina medaljer av Internationella olympiska kommittén (IOK). Nya analyser av dopningsprover har påvisat spår av anabola steroider.

De fyra är Jurij Belonog, ukrainsk guldmedaljör i kula, Ivan Tichon, vitryss som tog silver i slägga, samt vitryskan Irina Jatjenko och ryskan Svetlana Kriveljova, som tog brons i diskus respektive kula.

Andra gången

Det är andra gången som Belonog fråntas en OS-medalj på grund av doping. Efter bronset i Peking 2008 åkte lämnade han också ett positivt prov.

En femte medaljör i Aten-OS riskerar också att diskvalificeras. Dennes namn kommer att tillkännages senare, på grund av en försening i hanteringen av dopningsprovet.

Efter OS i Aten har alla tester från spelen förvarats nedfrysta i dopningslaboratoriet i Lausanne under en tid av åtta år. I och med att analysmetoderna förfinats har IOK har beordrat omtest av 105 prover från Aten, som är det spel som haft dopningsfall i den olympiska historien.

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.