Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Fruktansvärt hemskt – förtar mycket av glädjen”

Följ med på en träning med Stefan och Melwin Holm
Foto: WANG JIANWEI / STELLA PICTURES/XINHUA/AVALON.RED B950
Foto: JEAN-CHRISTOPHE BOTT / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Foto: JEAN-CHRISTOPHE BOTT / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: JEAN-CHRISTOPHE BOTT / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Stefan Holm är på plats på ungdoms-OS i Lausanne där en svår olycka inträffade under onsdagen.
Foto: SVEN LINDWALL

En konståkare som skulle ha deltagit på kvällens invigning av ungdoms-OS har livshotande skador efter att ha fallit från fem meters höjd. 

Den förre höjdhopparen Stefan Holm – som är på plats på ungdoms-OS i Lausanne och ska närvara på invigningen – är skakad av beskedet om den svåra olyckan.  

– Det är fruktansvärt hemskt. Det förtar mycket av glädjen, säger Holm. 

Ungdoms-OS i Lausanne inleds i dag och Sverige kommer ha hela 51 deltagare på plats i Schweiz. 

Invigningen av spelen äger rum i kväll i Vaudoise Arena i Lausanne och under onsdagen repeterades det inför den. 

Men en svår olycka inträffade under repetitionerna. En rysk konståkare som skulle vara med under invigningen skadades svårt, det rapporterar bland annat nyhetsbyrån AFP om.

Den 35-åriga konståkaren, som ännu inte är namngiven, var upphissad fem meter upp i luften i invigningsarenan när hon plötsligt föll rakt ner i isen.

Och nu vårdas den ryska konståkaren på sjukhus med livshotande skador. 

Enligt en schweizisk polistalesman ska den svåra olyckan inte ha berott på något mekaniskt fel på upphängningsanordningen utan att konståkaren ska ha ”tappat balansen”.  

”Det låter hemskt”

Den förre höjdhopparen och nuvarande IOK-ledamoten Stefan Holm är på plats i Lausanne för möten med den internationella olympiska kommittén, men också för att följa ungdoms-OS. 

Holm, som hade planerat att gå på kvällens invigning, blir chockad när han via SportExpressen får höra talas om den svåra olyckan. 

– Jag visste inte om det förrän nu. Men det låter fruktansvärt hemskt. Det förtar självklart mycket av glädjen med invigningen. Det är bara att hoppas att det går bra för den här konståkaren, säger Holm. 

IOK:s ordförande Thomas Bach kommenterade olyckan under onsdagen:

– Vi är väldigt ledsna för den här incidenten och följer noga utvecklingen tillsammans med organisationskommittén. Organisationskommittén har gjort allt för att det ska bli säkra tävlingar, säger han enligt Insidethegames.

”Går alltid på invigningen”

Stefan Holm, som slutar sitt uppdrag som IOK-ledamot efter OS i Tokyo i sommar, har ett späckat schema under vistelsen i Lausanne. 

– Men självklart är min plan att försöka följa de svenska deltagarna också, och invigningen är något vi alltid brukar närvara vid. 

Holm har haft uppdrag inom IOK sedan OS i London 2012. Men efter OS i Tokyo nästa sommar är det alltså slut med det, och det kommer inte heller bli några andra internationella jobb framöver. 

– Att det inte skulle bli någon fortsättning inom IOK har varit klart sedan länge men jag har nu även tagit ett beslut om att det inte blir några andra internationella uppdrag heller, har Stefan Holm tidigare sagt till SportExpressen.

Ungdoms-OS i Lausanne pågår till den 22 januari. 

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.