Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

”Fruktansvärt budskap – jag förstår inte varför?”

Donald Trump. Foto: POLARIS / POLARIS POLARIS IMAGES
Colin Kaepernick. Foto: IMAGO SPORTFOTODIENST / IMAGO/ICON SMI IMAGO SPORTFOTODIENST

Nikes nya reklamkampanj kallas för "fruktansvärd" av Donald Trump och får folk att bränna sina sportskor.

Ansiktet utåt för kampanjen är Colin Kaepernick. 

NFL-stjärnan Colin Kaepernick blev en av USA:s mest omdiskuterade idrottare när han i fjol vägrade resa sig under den amerikanska nationalsången inför en match. Kaepernicks knäböjde för att protestera emot polismaktens övervåld mot svarta amerikaner – och han fick flera andra spelare att ta efter hans exempel. 

Protest i NFL

President Donald Trump gick ut stenhårt mot Kaepernick och hans sympatisörer. 

– Det är total respektlöshet för vårt arv. Total respektlöshet mot allt vi står för. När någon av de här NFL-spelarna inte respekterar vår flagga, skulle man kunna säga ta bort den jäkeln från planen på en gång. Bort! Han får sparken, sa Trump då. 

Men skojätten Nike har en helt annan syn på Kaepernick. De lät honom bli ansiktet utåt för sitt 30-årsjubileum i en uppmärksammad reklamkampanj med budskapet: "Tro på någonting. Även om det betyder att du måste offra allt."

https://twitter.com/Kaepernick7/status/1036695513251434498?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1036695513251434498%7Ctwgr%5E373939313b636f6e74726f6c&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.cafe.se%2Fdarfor-far-nikes-kampanj-med-colin-kaepernick-folk-att-elda-upp-sina-skor%2F

Trumps ilska mot Nike

Trump har nu gått till frontalangrepp mot Nike.

– Jag tycker att det är ett fruktansvärt budskap, säger Trump enligt sportsajten The Score.  

– Jag tycker att de skickar ett fruktansvärt budskap och jag förstår inte varför de gör det, det kanske finns ett skäl till det, men jag tycker att det är ett fruktansvärt budskap och att det inte borde förmedlas. 

Trump är inte ensam om att bli arg. Kaepernick-kritiska amerikaner har börjat förstöra sina Nike-produkter på spektakulära vis och dokumenterat processen på de sociala medierna. 

 

https://twitter.com/sclancy79/status/1036749717206691840

 

Men Nike står bakom sin kampanj.

– Vi upplever att Colin är en av de mest inspirerande sportprofilerna i sin generation och han har använt idrottens kraft för att hjälpa världen ta steg framåt, säger Gino Fisanotti på Nikes marknadsavdelning till ESPN. 

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.