Det är en liten sport. Och utan några stora pengar.
Dessutom en friidrottsgren där belackarna verkar vara fler än utövarna.
Men tänk Nils van der Poel.
Hur mycket snackades det skridsko i vårt land innan han med VM- och OS-guld vände upp och ner på det?
Gångaren Perseus Karlström kan vara på väg att göra något liknande. En udda fågel som riktar strålkastarna mot en idrott som länge överskuggats av betydligt större.
32-åringens senaste säsong var – trots en början med en trilskande lårskada och en långdragen covid som slog ut honom i flera veckor – en klättring mot det skimmer som omvandlat till framgång innebar två VM-brons, ett VM-silver samt seger i den totala världscupen.
Och, som sagt, stålar på banken – 800 000 kronor.
Perfekt temperatur för träning
När Expressen når Perseus Karlström är det inte i ett vintrigt Torshälla norr om Eskilstuna (där han är skriven på samma adress som mamma Siw), utan i Madrid med ett antal värmegrader som sträcker sig över tio.
Perfekt träningstemperatur när försäsongen varit i gång en månad.
Han blir kvar i den spanska huvudstaden till strax före nyår, innan Perseus Karlström drar till Australien i jakten på optimala träningsförhållanden.
– Inget fel på Torshälla, men det blir mindre påfrestning på muskler och senor när det är varmare. Samma sak med skaderisken.
Perseus Karlström: ”En otrolig säsong”
Skulle du också rubricera förra säsongen som en succé?
– Jag skulle till och med vilja säga en otrolig sådan. Jag kunde typ inte göra någon grundträning inför säsongen. Det var först i mitten av april som jag, under ett gympass, märkte att kroppen svarade. Det tog alltså fyra och en halv månad innan jag kände mig normal igen.
Kunde du se framför dig att det skulle sluta så väl som det gjorde?
– När jag vann en tävling i mitten av maj i Madrid började jag märka att de gamla takterna var på väg tillbaka. När vi sedan låg på läger i södra Spanien inför VM insåg jag att det fanns goda chanser att ta medalj i USA på det mästerskapet.
Pengarna du tjänat sitter väl också bra?
– Det är extremt välkommet. De förlänger min karriär med flera år, utan problem. Säg att jag inte skulle haft någon inkomst alls det här året; då hade jag blivit tvungen att fundera på om jag överhuvudtaget skulle ha fortsatt. Man kan ju inte leva på luft.
Håller du med om att du kan bli för gångsporten i Sverige vad van der Poel blev för skridskon?
– Det är många som vet vem jag är efter den där sommaren. Det är klart att jag hoppas att det kommer ett lyft för sporten, att jag blir en inspiration för barn och ungdomar. Om jag kan få gången att växa är det det finaste jag kan ge tillbaka.
Kollapsade – hjälptes av banan
Det blev alltså brons på 20 och 35 kilometer i juli på VM. Som sedan följdes upp med ett EM-silver en månad senare i München.
Dessutom bjöd Perseus Karlström då på några av idrottsårets mest dramatiska bilder.
Detta när han några dagar före silvermedaljen på 20 kilometer kollapsade under tävlingen på 35 kilometer.
På tv kunde man se hur svensken, efter att ha spytt flera gånger, fick hjälpas av banan av läkare.
– Det var plågsamt, det var jobbigt. Jag vet fortfarande inte riktigt vad som hände den dagen. Redan tidigt i loppet noterade jag att det var något som var konstigt.
– Efteråt återhämtade jag mig snabbt, och började tro på att jag skulle kunna göra något bra på 20 kilometer några dagar senare.
Var du rädd att samma sak skulle hända igen då?
– Det fanns i bakhuvudet. Jag vilade helt dagen efter för att sedan nästa dag träna lite lätt. Då under träningen kände jag mig hyfsat normal. Sedan under själva loppet blev det hur bra som helst.
Perseus Karlströms mamma, Siw Karlström, själv tidigare landslagsgångare och nu förbundskapten för dess förbund, har funnits där under hela hans karriär. Många är bilderna då hon kramar om sin son efter ett framgångsrikt tävlande.
– Det är alltid en jättestor trygghet att hon finns där. Vi vet hur vi ska förhålla oss till varandra för att bygga en positiv anda när vi kommer till en tävlingssituation. Det är väldigt viktigt att han någon som man är samkörd med.
– När hon inte är med pratas vi vid ett par gånger i veckan. Och vi mejlar eller messar dagligdags.
Ett brutalt och ärligt svar
Om hans mamma ständigt är närvarande, har det jämt varit tyst om pappan, Enrique Vera Ibáñez – själv gammal gångare som tävlade för både Mexiko och Sverige.
När jag undrar om det finns något speciellt skäl till att Perseus Karlström aldrig pratar om honom blir svaret både brutalt och ärligt.
– Han sket i alla oss i familjen när vi var små, och har aldrig visat något intresse överhuvudtaget. Det är väl därför som han aldrig nämns.
– Vi existerar i princip inte för honom. Till exempel har han aldrig gratulerat mig på min födelsedag.
Om du ändå skulle vilja träffa honom; finns han i Sverige?
– Jag vet inte var han bor i dag.
Expressen har sökt Perseus Karlströms pappa vid flera tillfällen. Han har valt att inte återkomma.
HAR TAGIT TRE VM-BRONS
NAMN: Perseus Karlström.
FÖDD: 2 maj 1990 i Stora Sundby, Eskilstuna kommun. Är alltså 32 år.
GÖR: Friidrottare som tävlar i gång. Är en av världens främsta.
MERITER: Tre VM-brons (Doha 2019, 20 kilometer, Eugene 2022, 20 och 35 kilometer. Medaljen i Doha var Sveriges första i gång på herrsidan någonsin i ett VM.
DEN KOMMANDE SÄSONGEN: ”Jag sticker jag till Australien i slutet av december, och är där fram till mitten av februari. Den första riktiga tävlingen blir 26 mars i spanska Córdoba. De stora tävlingarna är lag-EM 21 maj i Tjeckien, och VM i Budapest i augusti.”