Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Yolanda Ngarambe: ”Känns helt otroligt”

Dagens toppnyheter – sport
Foto: VEGARD WIVESTAD GRØTT / BILDBYRÅN NORWAY

Det är dags att lära sig namnet Yolanda Ngarambe. Hon var den stora svenska överraskningen andra dagen i lag-EM när hon vann 3 000 meter.

Men Sverige får svårt att nå nästa lag-EM, man ligger sist, långt från den sjundeplats som krävs.

Bara de sju bästa av tolv nationer tar sig till nästa upplaga av lag-EM och inför sista dagen av tävlingar i polska Bydgoszcz ligger Sverige tolva på 100,5 poäng, vilket är en 15-17 poäng under kalkylen som bygger på allas årsbästa. Upp till Tjeckien på sjunde plats skiljer det 27,5 poäng.

Men när flera svenska deltagare underpresterat slog Yolanda Ngarambe till och vann överraskande 3 000 meter på nytt personbästa 9.07,67.

"Min första stora seger! Det känns helt otroligt", säger Ngarambe i ett pressmeddelande.

"Om det blev ett taktiklopp så skulle jag gå upp och ta ledningen 800 meter från mål och skruva upp farten, och det gjorde jag. Sedan kom italienskan, jag hängde på henne och passerade på upploppet. Sista 50 meterna vet jag att jag är väldigt stark."

Blir Europas representant

Tack vare segern får Ngarambe vara Europas representant på 3 000 meter när man möter USA i september.

Moa Hjelmer var ett annat glädjeämne när hon visserligen kom sist i finalen på 400 meter men på sin bästa tid, 53,10, på sex år.

"Jag hade allt att vinna i dag och öppna tuffare än i något lopp tidigare i år. Jag tyckte också att jag höll lite bättre på slutet."

En av flera svenskar som inte nådde upp till normal nivå var Angelica Bengtsson i stav som visserligen slutade trea. Men höjden 4,46, är 30 centimeter under hennes säsongsbästa.

Förhoppningsvis kan Sverige få en ny seger på söndagen då världsettan Daniel Ståhl ska kasta diskus.