Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

VM-stjärnan mobbas för att hon pratar svenska

Foto: IAN LANGSDON / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Foto: DAVID J. PHILLIP / AP TT NYHETSBYRÅN

LONDON. Camilla Richardsson var ett av få finländska hopp på VM. 

Men det finns de i Finland som inte vill att hon ska vara där. 

Hinderlöparen berättar att hon mobbas och har fått ta emot hatiska meddelanden - för att hon pratar svenska. 

– Jag tycker att man borde bli uppskattad för att man tar sig hit, säger hon. 

Det var inte varit något mästerskap att skriva hem om för Finland än så länge. Det stora hoppet, Simo Lipsanen som tävlar i tresteg, fick det inte att stämma och slogs ut redan i kvalet. 

Samma öde gick släggkastaren David Söderberg och hinderlöparen Camilla Richardsson på onsdagen. 

För Richardsson var det extra tungt. Hon kände att hon hade formen, men slog upp en skada under kvalheatet och hade inte en chans att ta sig till final. 

Mobbas - för att hon talar svenska

Richardssons mästerskap föregicks dessutom av ett flertal tråkiga incidenter. Efter att den Vasabördiga finlandssvenskan kvalat in till VM i London fick hon ta emot flertalet hatiska och hånfulla meddelanden, för att hon har svenska som modersmål. 

Hon berättade först om det i en intervju för IltaLehti, där hon säger att både hon och Sandra Eriksson, även hon hinderlöpare, fått utstå samma spott och spe. 

– Grejen är at jag är finlandssvensk, så min finska är som den är. Jag kan ju finska, men inte helt flytande. Så då får jag kommentarer som att: "du borde kanske tävla för Sverige om du inte kan finska", säger hon. 

– Så jag får väl byta om ni tar emot mig?, tillägger hon med ett skratt. 


LÄS MER: http://www.expressen.se/sport/friidrott/friidrotts-vm-2017-har-ar-allt-du-behover-veta/

"De måste ha något att klaga på"

Richardsson går inte in helt på hur explicita meddelandena är. 

– Men det är sånt som kommer. Majoriteten av de finsktalande tycker det är kul att jag är här, men det är de som skriker högst som hörs. 

Påverkar det dig? 

– Nej, inte så. Men det är deras inställning som jag stör mig på. Det känns som att de måste ha något att klaga på. Det är mycket annat också, som att "ska de skicka dit de där turisterna till London på shoppingresa nu". Man tycker ju att när det går sämre för Finland, då borde man lyfta upp de som faktiskt klarar av att ta sig hit. För det är ju inte så att man går ut och lunkar runt fem gånger i veckan och sen kvalar till VM. Man tränar sjukt hårt varje dag, så man borde bli uppskattad för att man tar sig hit. Det är tröttsamt att höra på. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.