Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

VM-debutantens utspel: "Jag hatar det uttrycket"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Fredrik Samuelsson under EM i Amsterdam 2016.
Foto: MAJA SUSLIN/TT / TT NYHETSBYRÅN
Samuelsson ihop med landslagskompisen Daniel Ståhl.
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN
Fredrik Samuelsson under sin rekordserie i Götzis.
Foto: NPH / HAFNER / IMAGO/NORDPHOTO IMAGO SPORTFOTODIENST
Fredrik Samuelsson under längdhoppet i Götzis.
Foto: GEPA PICTURES/ ANDREAS PRANTER / GEPA PICTURES BILDBYRÅN

Fem nya namn har tagits ut till friidrotts-VM.

Ett av dem: Fredrik Samuelsson.

Och den 22-åringe debutanten åker till London för att utmana världseliten.

– Jag hatar uttrycket ”se och lära”! Då kan man ju lika gärna stanna hemma. Jag ska dit för att prestera, säger Samuelsson.

Svenska friidrottsförbundet kallade till pressträff i ett regnigt Stockholm under tisdagen och Karin Torneklint passade då på att dela ut fem nya biljetter till London.

Sen tidigare var maratonlöparna David Nilsson, Mikael Ekvall, Isabellah Andersson, Louise Wiker och Lisa Ring alla VM-klara.

Nu kan vi även räkna in: Daniel Ståhl, Meraf Bahta, Armand Duplantis – och Fredrik Samuelsson.

Showade med publiken

Den profilstarke tiokamparen har haft en extremt stark utveckling under det senaste året och så sent som i helgen slog han till med 8 172 poäng i klassiska Götzis.

Nytt personligt rekord med 288 poäng. Femma i Sverige genom tiderna. Och plötsligt ett blågult VM-hopp.

– Det blev en helvetes bra serie. Det var jävligt skoj att det gick så bra i första mångkampen för året, säger Fredrik Samuelsson.

Vilket resultat är du mest nöjd med?

– Det var nog häcken alltså. Den gick sjukt bra.

– En annan grej som var cool var stavhoppet. När jag tog fem meter fick jag till en ganska bra målgest, jag sprang och gjorde high-five med hela kurvan. Det var ganska bra tryck då, kan man säga.

https://www.instagram.com/p/BUrf6PeD7cp/?taken-by=fredrikxsamuelsson

Du är en av få som kör de här målgesterna?

– Haha ja. Jag fick höra det i Götzis, av Bianca Salmings tränare: ”Fredrik, du är den enda som kör de här fotbollsmålgesterna.” Jag svarade bara att det sitter i från fotbollen, jag spelade ju upp till att jag var 16 år.

"Blir så trött på det!"

Nu ställer 22-åringen in siktet mot VM i London. Men nej, han åker alltså inte dit för att ”se och lära” som så många andra VM-debutanter brukar säga att de gör.

– Jag hatar uttrycket ”se och lära”, jag blir så trött på det! Nu har jag kvalat in till VM i London, precis som alla andra. Jag ska åka dit och prestera, jag ska inte se och lära. Då kan man ju stanna hemma i såna fall, säger Samuelsson.

Han fortsätter:

– Sen hur långt det räcker… det är en annan sak. Men jag ska i alla fall dit och prestera.

Innan det är dags för sommarens stora friidrottsfest väntar dock ett annat mästerskap för Fredrik Samuelsson: U23-EM i Polen. Och där talar mycket för att det blir medalj.

– Målet är att ta medalj. Just nu är jag rankad etta i Europa, men det blir tufft. Det finns en tjeck, en britt och två tyskar som också är med och slåss om det.

Han flinar.

– Jag säger att målet är medalj, men det är klart att man vill stå högst upp på pallen där.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.