Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

”Vissa kanske tycker att jag är patetisk...”

Foto: SANNA DOLCK / KVP
Foto: ROBBAN ANDERSSON

Linus Thörnblad, 33, gör comeback för att få ett nytt avslut på sin karriär.

Men det handlar också om resultat.

Och den tidigare storstjärnan stänger inte dörren för inomhus-EM i Glasgow i mars.

– Vi får se, man vet aldrig, säger Thörnblad.

I måndags kunde SportExpressen avslöja att den tidigare höjdstjärnan Linus Thörnblad gör comeback. 

Thörnblad, som tidigare hoppat 2,38 och tagit både VM-brons och EM-silver inomhus, är anmäld till SM i Eskilstuna i helgen – och många undrar så klart varför.

Nu väljer han själv att berätta.

– Vissa kanske tycker det är patetiskt att jag ställer upp i SM. Vad har jag att bevisa? Greppar jag ett sista halmstrå bara för att synas? Nej, det handlar inte om det, säger Thörnblad.

Det handlar om något helt annat.

 

LÄS MER: Thörnblad-avslöjandet förvånar: "Fy tusan, är det sant?" 

 

Led av depression

För åtta år sen tvingades Linus Thörnblad att avsluta sin karriär efter att ha drabbats av en utmattningsdepression. Sedan dess har han kämpat för att kunna återvända till ett normalt liv.

– Nu vill jag bekräfta för mig själv att jag kommit så långt i min återhämtning och rehabilitering att jag kan göra det här, att jag kommit till det stadiet att jag kan utsätta mig för en sån situation som en tävling innebär, säger 33-åringen från Lund som nu bor i Malmö och tillhör klubben MAI.

– Sen handlar det också om att själv få sätta punkt, att inte låta depressionen avsluta min karriär.

Foto: JOEL MARKLUND / © BILDBYRÅN

Var det läskigt att ta det här beslutet?

– Just när jag tog beslutet var det enkelt. ”Det är lugnt, jag har två månader kvar till SM.” Men nu när det närmar sig… då börjar jag tänka mycket mer. Hur kommer jag tackla det här? Hur kommer jag reagera?

Thörnblad fortsätter:

– Samtidigt faller jag hela tiden tillbaka i att jag gör det här enbart för mig själv, för att det är kul. Går det bra så är det bara ett plus.

Siktar på SM-guld

Hur högt kan du hoppa tror du?

– Jag åker inte dit för att hoppa 1,90, men jag vet också att jag inte kommer hoppa 2,40. Så… jag vet faktiskt inte och det känns också lite spännande.

Thörnblad har tidigare vunnit två SM-guld, men båda är inomhus. Utomhus har han bara silver och brons (orsaken till det kallas Stefan Holm). Och det är också en liten del i att comebacken blir just den här helgen.

https://www.instagram.com/p/BmdluQuHmJE/?hl=sv&taken-by=scholm240

Hans främsta utmanare i Eskilstuna har personligt rekord på 2,20 och har som bäst hoppat 2,10 i år.

– Ja, det finns en förhoppning och vision om att ta guld, jag skulle hymla om jag sa något annat. Men det är bara en väldigt liten del i det här. Framför allt handlar det om att visa för mig själv att jag kan komma tillbaka och få en ny slutpunkt.

– Sen får vi se om det här blir avslutet eller om det blir någon annanstans. Jag kommer inte ens tänka på det förrän efter SM.

Du vet om att det är ett EM i Glasgow i mars?

– Ja, jag har faktiskt aldrig varit där…

Han skrattar.

– Nej, jag vet faktiskt inte ens vad kvalgränsen är. Vi får se, man vet aldrig. En sak som jag lärt mig under den här resan är att inte blicka för långt framåt. Vi börjar med SM.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!