Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Viktraset som gjort Ståhl till guldfavorit

Foto: JON OLAV NESVOLD / BILDBYRÅN
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

LONDON. Han har gått från talangfull 17-åring till bäst i världen. 

Han har kämpat med sin vikt och mentala svårigheter - men nu är han framme. 

På lördag kväll kan Daniel Ståhl skriva idrottshistoria genom att som första svensk någonsin ta en VM-medalj i en kastgren. 

– Det har varit en resa utöver det vanliga, säger tränaren Vesteinn Hafsteinsson.

Som enda land i världen minskar drickandet av Coca-Cola i Sverige i december månad till förmån för julmusten. På samma sätt så kommer de blågula blickarna på lördag kväll att riktas mot diskusringen på Olympiastadion i London, snarare än mot världsattraktionen Usain Bolt.

Anledningen heter Daniel Ståhl. 

En 24-åring från Järfälla som under det senaste året har slagit Ricky Bruchs svenska rekord, tagit klivet upp som världsetta och är stor guldfavorit på VM. 

Varför? För att han bestämde sig för det. 


LÄS MER: TV-tider och guide för friidrotts-VM 

Första mötet mellan Hafsteinsson och Ståhl

Ståhls tränare Vesteinn Hafsteinsson berättar att han för cirka sju år sedan fick ett samtal från en bekant i Spårvägens FK som ville att han skulle komma och kolla på en ung diskuskastare de hade. 

Hafsteinsson blev nyfiken, åkte dit och såg den då 17-åriga Daniel Ståhl för första gången. 

– Jag kommer så väl ihåg det. Han bar en svart Adidasoverall och var väldigt stor - som han är - och min spontana reaktion var: "vad har de hittat här?". Men jag tog sex träningspass med honom och det var så det började. 

Redan året efter tog Ståhl sin första SM-medalj i diskus (silver) och 2014 kom första guldet. Samma säsong var han världsetta under en tid med ett kast på 66,89. Han åkte till San Diego på ett träningsläger som Hafsteinsson minns väl, på gott och ont. 

– Jag kommer ihåg att vi kom dit, han kliver ur bilen och drar i väg ett kast som fick alla att häpna. Men efter det var det som att han gick in i en grotta. 

Då bestämde sig Ståhl för att bli bäst

EM i Zürich senare den sommaren blev en stor besvikelse. Ståhl lyckades inte få i väg ett kast över 60 meter och slogs ut i kvalet. På VM i Peking året efter slutade han femma. 

Sommaren efter det väntade EM i Amsterdam och OS i Rio de Janeiro. Inte heller de mästerskapen blev någon framgångssaga för Ståhl, som slutade femma på EM och inte ens klarade av att ta en finalplats i Rio. 

Men tidigare den sommaren, mer bestämt efter ett kast i Sollentuna som mätte 68,72, skedde någonting som såväl tränaren Hafsteinsson som alla andra runt Ståhl väntat på. 

– Dagen efter Sollentuna hade vi ett möte där Daniel sa: "Nu vet jag vad jag vill. Jag ska slå alla rekord som finns och vinna alla medaljer som finns." Jag och alla runtomkring honom har alltid känt att han är något utöver det vanliga, men han var själv tvungen att bestämma sig för att bli det. Det har tagit tre år för honom att växa in i den här rollen och bli bekväm med den, säger Hafsteinsson. 

"Du kan leva på socialen inom ett år"

Tre år som inte har varit de enklaste. Hafsteinsson vittnar om ett antal farthinder på vägen fram. 

– Det har varit flera berg- och dalbanor på alla sätt, inte minst socialt och mentalt. Det fysiska och det tekniska är det han har hanterat bäst, men vi har hållit ihop och vi är ett team som jobbar med Daniel. Jag anser att det är under kontroll nu. 

Dessutom har Hafsteinsson jobbat ordentligt med Ståhls fysik. Tränaren drar sig till minnes hur han pratade allvar med Ståhl år 2011, då det svenska medaljhoppet vägde 170 kilo och hade kallats för "smällfet". 

"Du har ett val, Daniel. Du kan välja att fortsätta att gå upp i vikt och leva på socialen inom ett eller två år. Eller så väljer du att bli världens bästa diskuskastare", sa Hafsteinsson då. 

Ståhl gick ner 36 kilo till det tidigare nämnda lägret i San Diego och var väldigt stolt. 

– Jag bestämde mig för att göra det här. Och jag ger aldrig upp. Never give up, sa han då

Så har Hafsteinsson jobbat med Ståhls vikt

Sedan dess har Ståhl pendlat något viktmässigt och ligger i dag runt 150 kilo. Men i dag tjatar inte Hafsteinsson på honom som han gjort tidigare, i stället har han tänkt om. 

– Jag valde att använda det till Daniels fördel och göra honom till världens starkaste diskuskastare. För den här stora kroppen rör sig förhållandevis jävligt fort. Och jag har inte haft någon annan som honom. Han kastar på träning som han gör på tävling, han kastar nästan alltid i alla fall 68 meter. Det är sällan man får aktiva som håller den nivån. 

Att Ståhl håller hög nivå, det vittnar det senaste årens resultat om. Kort efter besvikelsen i Rio slog Ståhl till med ett superkast på 68,72 på SM-tävlingarna, ett resultat som hade räckt till guld i den brasilianska OS-staden. 

Efter det har Ståhl presterat det ena superresultatet efter det andra och allt kulminerade på Sollentunavallen tidigare i somras, samma plats där han ett år tidigare bestämde sig för att bli bäst i världen. 

Ståhl drog i väg diskusen 71,29 meter, det längsta någon i världen kastat på fyra år och han slog Ricky Bruchs 33 år gamla svenska rekord med tre centimeter. 

Ställer in siktet mot världsrekordet

Där står vi nu. Ståhl är storfavorit att kamma hem VM-guldet. Men han är inte klar där. 

Långt därifrån om man får tro Vesteinn Hafsteinsson. 

Den 6 juni 1986 så slog östtysken Jürgen Schult till på hemmaplan med ett kast på 74,08, friidrottens nu äldsta gällande världsrekord på herrsidan. Ett rekord som inte kommer att stå sig om Ståhl och Hafsteinsson får sin vilja igenom. 

– Daniel ska vara stolt över det han har gjort. Han är världens bästa diskuskastare just nu - det ska man vara stolt över. Men vi har bara kommit halvvägs, för han kan kasta ohyggliga längder den här mannen, säger Hafsteinsson. 


Friidrotts-VM sänds i TV4 och TV12 samt streamas live på C More. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.