Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Vi vet att hon inte har tagit några substanser”

Meraf Bahta.
Foto: JESPER ZERMAN / BILDBYRÅN
Foto: BILDBYRÅN NORWAY
Foto: VEGARD WIVESTAD GRØTT / BILDBYRÅN NORWAY

Meraf Bahta åkte dit för dopingbrott, stängdes av ett år och fråntogs sin medalj från EM i Berlin.

Hennes fall låg till grund för en stor debatt i friidrotts-Sverige gällande vistelserapporteringen – en debatt som påverkade Bahta rejält.

Nu gör hon mästerskapscomeback för Sverige på inomhus-EM och för landslaget var det aldrig några tvivel om att hon skulle återvända.

– Vi vet ju att hon inte har tagit några substanser, så hon har ju inte haft någon fördel av det här, säger förbundskapten Karin Torneklint.

Tre missar i vistelserapporteringen. De tre missarna kostade Meraf Bahta ett års tävlande och flera strukna medaljer. SportExpressen har tidigare redogjort för avstängningen, straffet och alla oklarheter som rått kring Bahta. Bland annat fick hon fortsätta tävla under tiden dopningsutredningen pågick. Under den tiden kammade hon hem medaljer, som hon sedan fick ge tillbaka. 

När hon ställer sig på starten för 3000 meter i polska Torun är det första gången hon tävlar i ett stort internationellt mästerskap sedan dopningsavstängningen. För Karin Torneklint, förbundskapten för det Svenska friidrottsförbundet, var det självklart att låta Bahta tävla i blågult ställ igen. 

– Ja, det var det. Vi har ju haft en dialog med henne under hela den här perioden. Vi vet ju att hon inte har tagit några substanser, så hon har ju inte haft någon fördel av det här, säger hon. 

”Vi känner oss inte osäkra”

Under tiden för de tre missarna i vistelserapporteringen befann sig Bahta på landslagsläger enligt Torneklint. Hon beskriver det som har hänt som tragiskt. 

– Hon har ju varit på våra läger under missarna så vi känner oss ju inte osäkra eller tycker att det är besvärande. Sedan är det väldigt tragiskt att hon inte har klarat av att fylla i de här rapporterna på ett korrekt sätt, säger Torneklint. 

Ulf Björklund är Meraf Bahtas extrapappa och han tycker att Bahta har varit väldigt stark under tiden hon varit avstängd. 

– Det är klart att det hon har varit utsatt för, som jag säger, det kan ju ta på krafterna mentalt och så men jag tycker hon har varit väldigt stark, säger han.

Under hela avstängningen har relationen mellan Bahta och friidrottsförbundet varit god. Nu är hon tillbaka i internationella mästerskap och nya medaljer kan vara inom räckhåll. 

– Hon har ju sprungit i princip på nästan svenskt rekord på fem kilometer landsvägslöpning i Spanien för inte så längesen och hon har ju visat väldigt god form, säger Torneklint. 

”Jag vill ha ett ännu enklare system”

Bahta är inte den enda som har gjort missar i sin vistelserapportering, även om hon är den enda som gjort tillräckligt många missar för att det ska klassas som dopningsföreteelse. Nu riktar Torneklint skarp kritik mot det nuvarande rapporteringssystemet. Det system som funnits tidigare kräver att man varje dag ska fylla i uppgifter som kan ge bom vid minsta stavfel. 

– Jag känner en ganska stor oro för flera av de som har problem att klara av det systemet. Det är väldigt stressande, framför allt för de som har problem att läsa och skriva bra på svenska och engelska. De får större bekymmer av det här, säger hon. 

Det Svenska friidrottsförbundet för nu flera dialoger med World Anti-Doping Agency (WADA) om att förenkla systemet. Det har gjorts en del förbättringar kring användarvänligheten, men enligt Torneklint finns det mer att önska. 

– Det har blivit lättare sen det här inträffade. Så systemet är bättre i dag, men jag vill ha ett ännu enklare system där man kan följa individen mer live på sin mobil. Idag finns det så himla bra Gps på mobilen så man skulle kunna koppla det till systemet exempelvis. Så jag hoppas att det kommer förenklas mer och mer, säger Torneklint. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.