Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

"Vi kommer inte att utreda – det vore fel"

Foto: ROBBAN ANDERSSON
Foto: PETR DAVID JOSEK / AP

Friidrottsstjärnan Moa Hjelmer har berättat att hon blev våldtagen av en annan aktiv idrottare efter Finnkampen 2011. 

Svenska friidrottsförbundet kommer i dagsläget inte att göra någon utredning i frågan. 

– Vi kommer inte att göra en polisutredning själva. Det har vi inte kompetens för, och det vore fel, vi skulle kanske till och med kunna förstöra för en sån, säger Björn O Nilsson, ordförande i Svenska friidrottsförbundet.

Friidrottaren Moa Hjelmer valde Instagram för att under hashtaggen #metoo berätta om en våldtäkt som ska ha ägt rum under Finnkampen för sex år sedan. 

"Jag var 21, det var slutet på säsongen och vi hade precis vunnit över Finland i Finnkampen. Alla var glada, humöret på topp och vi firade på banketten och senare på klubb. Lite för mycket alkohol blev det för min del och en annan aktiv erbjuder sig att följa mig tillbaka till hotellet", skriver Hjelmer på Instagram.  

"Han är betydligt äldre än mig och han är gift, jag kände mig säker och trodde jag kunde lita på honom. Jag har pojkvän, jag säger nej. Han tar på mig och säger jo. Jag blir stel, jag vill inte. Jag säger nej igen. Han tar av mina kläder. Jag fryser till is, kan inte röra mig. Jag säger inget mer. Han våldtar mig."

Krav på förbundet

Tunga friidrottsprofiler som Kajsa Bergqvist och Patrik Sjöberg har krävt att Svenska friidrottsförbundet utreder saken. 

– Men det ligger på förbundet att följa upp och ta tag i det här. Man måste ta tag i det direkt. Nu är ju det här några år sedan, men om det är en person som finns och funnits inom landslaget så finns stor risk att även andra kan ha blivit utsatta för samma sak, säger Bergqvist till SVT. 

– Nu får förbundet verkligen visa att de är emot detta och göra en utredning, sedan är det upp till henne hur hon vill gå vidare med det, säger Sjöberg. 

"Vi har fokus på Moa"

Svenska friidrottsförbundets generalsekreterare Stefan Olsson har pratat med Hjelmer, som inte velat peka ut någon gärningsman. 

– Nej, vi gick inte in på några detaljer på det sättet utan pratade mer i allmänna ordalag och just det här att det hände i ett landslagssammanhang, säger Olsson till Radiosporten. 

Och enligt Björn O Nilsson, ordförande i Svenska friidrottsförbundet:

– Vi är upprörda och ledsna och självklart är vår spontana reaktion att det här inte får ske. Det får inte hända, det är fullständigt oacceptabelt.

Hur går ni vidare?

– Vårt sätt att gå vidare är att vi har fokus på Moa själv. Stefan Olsson har pratat med Moa. Jag har fått höra att hon mår bra, och att vi tittar på vilket stöd vi kan ge henne och hur hon vill gå vidare själv i den här frågan. Jag vet inte om hon har polisanmält. Jag vet bara det som står i artiklarna.

"En polisiär fråga"

Kommer ni på egen hand göra undersökningar kring vad som hände?

– Om Moa skulle önska det skulle vi självklart göra såna saker, annars är det här en kriminell handling och en polisiär fråga. Så vår rekommendation vore att polisanmäla. Men just nu är vi lyhörda för vad Moa själv vill och hur hon vill gå vidare i just hennes omständigheter.

Men är det inte viktigt för er att det uppdagas om en av era utövare har gjort nåt sånt här?

– Absolut, vi önskar att det kommer i ljuset. Det kan också vara en återfallsförbrytare, någon som betett sig illa vid flera tillfällen. Det vet vi inte. Men som jag ser det finns expertisen i såna här frågor hos polisen. Det är viktigt att vi inte gör annat än att ge Moa stöd i nuläget, och så får vi därifrån fatta beslut om vilka åtgärder just vi ska göra. Vårt ansvar finns där och vi ska också jobba preventivt, vilket vi gör, men som vi tydligen inte gör tillräckligt bra.

Men om Moa inte vill berätta vem det var, då kommer ni att förhålla er till det, då kommer ni inte att undersöka på egen hand?

– Nej, vi kommer inte att göra en polisutredning själva. Det har vi inte kompetens för, och det vore fel, vi skulle kanske till och med kunna förstöra för en sån. Och om Moa skulle vara obekväm med det skulle jag rekommendera att vi helt enkelt stöttar henne.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.