Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Varningen till Duplantis: ”Då kommer folk tröttna”

Efter succéåret – Armand Duplantis vinner "Årets friidrottare"
Armand Duplantis.
Foto: STAFFAN CLAESSON / BILDBYRÅN
Sam Kendricks.
Foto: STAFFAN CLAESSON / BILDBYRÅN

EUGENE/UPPSALA. Armand Duplantis stod för en ny förkrossade seger i går kväll. 

Men det kommer med ett pris – för hans överlägsenhet riskerar att få folk att tröttna på stavhopp. 

Det säger både stavhoppsstjärnan Sam Kendricks och Radiosportens expert Miro Zalar. 

– Vi är så bortskämda – det blir lätt att sporten segar ihjäl sig, säger Zalar. 

Solen steker över VM-arenan Hayward Field i amerikanska Eugene. På innerplan hålls det medaljceremonier och på en skuggig plats läktaren sitter den förre stavhopparen och numera experten Miro Zalar. 

Vid den här tidpunkten har Duplantis ännu inte hunnit vinna VM-guld och förbättrat världsrekordet till 6.21, men Zalar känner ändå oro inför den 23-åriga världsstjärnans framtid. 

Eller snarare, det breda intresset för hans tävlingar. 

– Vi är så bortskämda med att Mondo vinner allting hela tiden så att ett hopp på 6.10 är skit samma. Visst, det kommer finnas intresse om han sätter världsrekord. Men skulle han bli aningen sämre, hoppa sex meter och fortfarande vinna – då tappar folk intresset, säger han. 

Zalar jämför med hur det var under trestegshopparen Christian Olssons glansdagar. 

– Han åkte runt på galorna, slog skiten ur alla och vi satt bara och väntade på att han skulle hoppa 18 meter. Det blir lätt att sporten segar ihjäl sig då. 

Sam Kendricks: ”Då blir stavhopp tråkigt”

Ett halvår senare i Uppsala, är det dags för stavhoppsgalan ”Mondo Classics”. 

Armand Duplantis vann med ett hopp på 6.10, hans överlägset bästa säsongsöppning någonsin och han testade till och med på världsrekordet. 

Efter det varnar även den tvåfaldiga VM-guldmedaljören Sam Kendricks för samma sak som Zalar. 

– Jag älskar Mondo och det här är inte hans fel. Men om tävlingarna framöver bara handlar om honom så blir det tråkigt, säger han. 

– Han måste hitta sätt att utmana sig själv och framför allt måste vi andra höja vår nivå för att se till att tävlingarna blir spännande. Det är för att vi älskar stavhopp och vill se till att sporten blir ännu större i framtiden. 

Duplantis själv känner dock inte någon större oro för att folk skulle tröttna. 

– Det här gäller idrott i allmänhet. När någon tar stora steg och distanserar sig från de andra i eliten blir han nästan alltid matchad till slut. För de andra pressar sig själv på nya sätt för att komma i kapp, säger han. 

Duplantis svar på oron

Duplantis tror att så kommer vara fallet även för honom och stavhoppet. 

– Efter att jag hoppat väldigt högt i high school kom det en ny våg av hoppare som kunde matcha det och jag tror vi kommer att få något liknande i eliten med, säger han. 

– Många av dem kan hoppa högre än vad de gör nu och jag tror att vi snart kommer få se fler hoppare klara sex meter än förut. Blir det så kommer jag förlora också, inte hela tiden, men i bland kommer jag förlora. 

Duplantis spricker upp i ett stort leende. 

– Kanske, i alla fall.  

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.