Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Världsrekordförsöket förstördes av vinden

Foto: CHINE NOUVELLE/SIPA/SHUTTERSTOCK / CHINE NOUVELLE/SIPA/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
Foto: VIRGINIA MAYO / AP TT NYHETSBYRÅN

Armand Duplantis åkte till Berlin för att slå världsrekord utomhus.

Då började det blåsa.

– De här förutsättningarna är inte bra helt enkelt, säger experten Alhaji Jeng i SVT.

Det var faktiskt nära att Armand Duplantis skulle stanna på 5,57 i ISTAF-galan på Olympiastadion i Berlin, som hade släppt in 3 500 åskådare den här kvällen.

Han gjorde en rivning på 5,82 och valde efter det att stå över. Ribban åkte upp på 5,91 och då kom en ny rivning från Duplantis.

Plötsligt hade han kniven mot strupen.

Men i det andra och sista försöket på 5,91 seglade han lekande lätt över ribban. Det var uppenbart att höjden hela tiden fanns där, han hade bara svårt att komma rätt till ribban.

”Det är otroligt svårt”

Efter det åkte ribban upp på 6,15. Det är den höjden som Armand Duplantis har jagat hela sommaren. Höjden som innebär världsrekord utomhus (Sergej Bubka har det nuvarande rekordet på 6,14).

Men det var då vindarna började spöka inne på Olympiastadion.

Duplantis avbröt det första försöket, stod och väntade länge inför det andra försöket i hopp om att vindarna skulle lugna sig, men även det blev ett helt misslyckat försök. I det tredje försöket lyfte han från marken, men var aldrig ens nära ribban.

– Det är otroligt svårt när vindförhållandena är som de är, säger SVT:s expert Alhaji Jeng.

– Ska man klara 6,15 måste man ha näst intill perfekta förutsättningar. Han kan säkert hoppa sex meter i den här vinden, men inte 6,15. De här förutsättningarna är inte bra helt enkelt...

Otur med förutsättningarna

Även för två veckor sen hade Duplantis förutsättningarna emot sig när tävlingen i Lausanne fick avbrytas på grund av mörker (!) precis när han skulle ge sig på 6,15. Då hade han redan hoppat 6,07 vilket var hans bästa resultat under hela sommaren.

– Det är snöpligt att han inte riktigt får chansen, säger SVT-experten Kajsa Bergqvist.

Duplantis har nu två försök till på sig att slå Bubkas utomhusrekord den här sommaren. Han planerar att tävla i Rom och i Doha, innan han tar en paus och laddar om inför inomhussäsongen.

Han har redan det totala världsrekordet i stavhopp som lyder 6,18.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.