Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Världslöpare till Sverige: ”Har gjort otroliga tider”

Meraf Bahta jagar OS-kvalgränsen.
Foto: MAJA SUSLIN/TT / TT NYHETSBYRÅN
Sarah Lahti hoppas också ta sig till Tokyo.
Foto: JON OLAV NESVOLD / BILDBYRÅN
Gelete Burka, till höger, är en av stjärnorna som kommer till Stockholm.
Foto: OSAMA FAISAL / AP

13 löparstjärnor från Kenya och Etiopien kommer till Stockholms Stadion i nästa vecka.

De ska springa i ett 10 000-meterslopp som är skräddarsytt för att Meraf Bahta och Sarah Lahti ska klara OS-kvalgränsen 31:25.

– Vi hoppas det ska bli ett tempo som passar våra svenskor, säger tävlingsledaren Lorenzo Nesi.

Tävlingen heter ”25 Laps To Tokyo” och avgörs på tisdag kväll i nästa vecka. En preliminär startlista har släppts där och finns flera namn som sticker ut.

Två av dem:

Gelete Burka, 35, från Etiopien. Hon tog VM-silver på 10 000 meter i Peking 2015 och har dessutom ett VM-guld inomhus på 1 500 meter från Valencia 2008.

Sheila Chepkirui Kiprotich, 30, från Kenya. Hon var snabbast i världen på 10 000 meter landsväg i fjol när hon sprang på 29:46, vilket dessutom är tidernas näst bästa tid på distansen.

Dessutom finns ytterligare elva löpare från Kenya med i startlistan.

– Hur det här gick till? Det började ju med att vi ville arrangera en tävling på 10 000 meter för att ge Meraf Bahta och Sarah Lahti chansen att klara OS-kvalgränsen. Och det visade sig att intresset var väldigt stort, säger tävlingsledaren Lorenzo Nesi.

– Flera managers sa: ”Wow, ska ni ha en tävling på 10 000 meter? Det är det ju ingen annan som har just nu”. Och då började det trilla in den ena kenyanskan efter den andra.

Nu blir det väldigt bra nivå på loppet?

– Ja, flera av de här löparna har gjort otroliga tider. Det är Diamond League-nivå.

Den preliminära startlistan inför ”25 Laps To Tokyo”.

Passningen till SOK

Han fortsätter:

– De flesta av de här kenyanskorna ska ju vara för bra för våra svenska tjejer. Vi har fullt sjå med att anpassa det här, så att de faktiskt inte springer i väg i supertempo. De behöver ju bara fixa den där OS-kvalgränsen, som även våra tjejer jagar.

Hur löser ni det?

– Vi försöker väl säga: ”Okej, om ni bara behöver klara OS-kvalgränsen, då kan ni väl gå ut i det tempo som alla önskar?” Men sen kommer kanske tävlingsdjävulen fram. Vi får se hur det blir när startskottet går.

– Men vi har ju en hare. Och vi har några löpare från Europa som kan samarbeta i såna fall.

I startlistan finns Miriam Dattke från Tyskland, Jasminj Lau från Nederländerna och Becky Briggs från Storbritannien. Dessutom är svenskan Samrawit Mengsteab med, men hennes personliga rekord är över två minuter ifrån OS-kvalgränsen som är satt till 31:25.

Hur bedömer du chansen att Sarah Lahti och Meraf Bahta klarar kvalgränsen?

– Det de visat hittills är att de är precis på gränsen att klara det. Sarah har ju sprungit tre sekunder ifrån och hon satte svenskt rekord på fem kilometer så sent som i lördags. Merafs rekord är tolv sekunder snabbare, säger Lorenzo Nesi.

– Det är en tuff utmaning, det är absolut inte givet. Men de har kapacitet för att klara av det. Och sen gäller det att SOK tar ut dem, de har ju sitt krav om topp åtta…

Tävlingen avgörs precis utanför SOK:s kontor, de sitter ju i Sofiatornet på Stockholms Stadion. Finns det någon baktanke med det?

– Haha, det tänkte jag inte ens på! Men det har du rätt i. SOK-cheferna kanske till och med kan dela ut en OS-biljett genom fönstret efter tävlingen?

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.