Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Var skyttedrottning – slutade med fotbollen

Foto: KRISTER ANDERSSON / BILDBYRÅN
Foto: ADAM IHSE/TT / TT NYHETSBYRÅN

Hon hade kunnat vara skyttedrottning i damallsvenskan – men satsar i stället på att hoppa långt. Och springa fort.

Snart gör Tilde Johansson, 18, VM-debut.

– Jag har alltid haft långsiktiga mål, som att komma till OS och hoppa över sju meter, säger supertalangen.

14 år gammal smällde Tilde Johansson in otroliga 49 mål för Skrea IF. Det var mer än hälften av division 4-lagets 75 mål den säsongen.

Året efter, 2016, blev Johansson skyttedrottning på nytt. Den gången i division 3, då hon svarade för 25 mål i seriespelet.

På sommaren kallades hon till det årliga elitflicklägret i Halmstad, där Sveriges mest talangfulla fotbollsspelare samlas, men hon tackade nej.

Rätt val

Lägret krockade med Världsungdomsspelen i Göteborg – och Johansson valde friidrotten i stället. Ett smart val visade det sig.

2018 tog hon guld i längdhopp i U18-EM och i somras blev det silver i längd och guld i 100 meter häck i U20-EM i Borås.

– Det var grymt. Jag satsade ju på medalj och det blev två. Men det var lite synd i längdhoppet, jag ville gärna ta en dubbel men hade inte riktigt krafterna i de sista hoppen, säger hon.

Tilde Johansson har inte bara hunnit med att ta mästerskapsmedaljer i sommar. Hon har även satt personligt rekord i längd, 6,73, och är därmed femma i Sverige genom tiderna.

Resultat innebar också att hon är klar för VM i Doha som inleds den 27 september.


LÄS MER: Tv-tider dag för dag under hela friidrotts-VM 


Skada stör uppladdningen

Dit åker hon dock med viss osäkerhet. Hon tvingades bryta Finnkampen i mitten av augusti med en lårskada, och valde sedan att stryka sig från SM. VM-starten är dock inte i fara.

– Jag pratade med henne häromdagen och hon kände sig väldigt nöjd med träningen och kände att hon kommer att vara i god form till VM, sade förbundskaptenen Karin Torneklint till TT i förra veckan.

Foto: FREDRIK KARLSSON / BILDBYRÅN

Johanssons målsättning i VM är allt annan än blygsam.

– Målet i VM är att komma till final och är man väl i final kan allting hända, säger hon.

– Jag har alltid haft långsiktiga mål, som att komma till OS och hoppa över sju meter.

Erica Johansson har det svenska rekordet med 6,99.

– Kanske inte i år, men om några år hoppas jag i alla fall att det ska gå. Det är ju ingen i Sverige som har hoppat över sju meter i godkänd vind, men det finns alla möjligheter om jag får hålla mig skadefri och fortsätter att träna på.

Vill leva upp till pressen

Med medaljerna, genombrottet och VM-biljetten kommer en helt annan press än vad Johansson tidigare har upplevt. Hon målas upp som ett av svensk friidrotts stora framtidsnamn och har jämförts med ingen mindre än Carolina Klüft.

Om det stör? Inte alls.

– Det känns ändå kul. Det är klart att man känner lite press, nu måste man ju leva upp till det. Men det är inte så farligt, tycker jag, säger hon och fortsätter:

– Det är mycket mer media och så nu. Men jag är ändå ganska van. Jag kommer ju från Falkenberg som är en ganska liten stad, och jag har ändå presterat bra sett till min åldersklass. Så jag har ändå blivit intervjuad och så tidigare.


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.