Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Vår relation blev annorlunda då…”

Staffan Strand har gjort toppkarriär inom it-branschen.
Foto: PRIVAT
Staffan Strand vann guld och Stefan Holm silver vid inne-EM 2002.
Foto: BJÖRN TILLY/BILDBYRÅN
Staffan Strand efter sitt hopp på 2,34 i inne-EM 2002.
Foto: ROLAND SCHLAGER / EPA TT NYHETSBYRÅN
Wall of fame. Staffan Strand pryder en vägg i Hässelby SK:s gym.
Foto: THOMAS KINGDAHL
Staffan Strand toppar listorna i Hässelby SK.
Foto: THOMAS KINGDAHL
Staffan Strand hoppade 2,35 i Globen.
Foto: TOMMY PEDERSEN
Jan Samuelsson, tränare i Hässelby SK.
Foto: THOMAS KINGDAHL
Tränar ofta. Staffan Strand älskar att träna.
Foto: PRIVAT
Staffan Strand och Stefan Holm inför OS i Sydney 2000.
Foto: BJÖRN LINDGREN / BILDBYRÅN
Staffan Strand pluggade vid Minnesotauniversitetet i USA. Här är han i elektroniklabbet.
Foto: ANETTE NANTELL / DN TT NYHETSBYRÅN
Staffan Strand 1996.
Foto: BILDBYRÅN
1 / 12

För 19 år sedan var Staffan Strand, 44, världens bästa höjdhoppare.

I dag har han gjort toppkarriär inom IT-branschen.

I en stor intervju med SportExpressen berättar den förra stjärnan om uppväxten, livet i dag och om förhållandet till Stefan Holm.

– Jag tycker medierna hade en hel del av ansvaret när de konstruerade vår rivalitet, säger Staffan Strand.

Våren är här. För Staffan Strand kommer värmen lägligt. Nu behöver han inte frysa längre när han står på baksidan av sitt hus och grillar.

– Jag är en vintergrillare, men det var rätt tufft och kallt när termometern i vintras visade neråt minus 15 grader, säger Staffan Strand.

Vad grillar du?

– Allt, jag grillar kött, fisk och grönsaker, ja, egentligen det mesta som går att grilla.

Han finner ro på sin baksida vid huset i Stocksund. Det är där den förra stjärnan i höjdhopp kan koppla av i ett annars väldigt stressigt liv.

Höjdmedaljer har bytts ut mot en stor civil karriär, toppjobben har avlöst varandra.

Staffan Strand har haft hela världen som sin arbetsplats.

I januari rekryterades Strand till den franska teknikkonsulten Alten. Nu ska han leda den svenska verksamheten när företaget gör en stor IT-satsning.

– De roller jag haft i min civila karriär har handlat om ledarskap och försäljning. Jag älskar alla former av förändringar men är en usel förvaltare, säger Staffan Strand. Näringslivet passar mig väldigt bra.

Som 20-åring lämnade Staffan Strand Sverige för Minnesota och Minneapolis i USA.

Han ville kombinera sin höjdhoppskarriär med studier.

Hoppade - och pluggade

Stjärnan pluggade fram till 2001.

Först tog han en Bachelor-examen som dataingenjör och sedan en Mastersexamen i samma ämne. Därefter forskade han på trafikbeteenden inom lagringsnätverk i fem år.

Hur hann du med allt?

– Jag har ett gott läshuvud och en god förmåga att läsa in stora mängder information och ta beslut. Det var en tuff belastning, men mina studier gagnade faktiskt min idrott.

Hur då?

– Jag fick möjligheten att koppla bort idrotten när jag läste. Mina studier blev som en slags frizon, en motvikt till det fokus som fanns inom idrotten.

Under sin tid i USA träffade Staffan Strand sitt livs kärlek. Den amerikanska och jämnåriga friidrottaren Tiffany.

– Vi träffades 1998 på universitetet i Minneapolis. 2004 flyttade vi till Stockholm, säger Staffan Strand.

I dag är paret gifta och har två barn.

Samuel, 12, och Sophia, 9.

Håller dina barn på med friidrott?

– Ja, Sophia har börjat, men hon spelar även tennis och dansar. Samuel spelar tennis och badminton. Det är full fart, det är kul att hänga med i barnens aktiviteter, säger Staffan Strand.

Staffan Strand föddes en vårdag i april 1976. Han växte upp i Upplands Väsby strax norr om Stockholm.

Strand var åtta år när han började hoppa höjd i Väsby IK. Han tillhörde direkt de bästa hopparna i sin klass i Stockholm.

Som tolvåring vann han distriktsfinalen (UDM) inne och blev tvåa ute. 

– Sedan följde en period när jag var mellan 14 och 17 år. Jag hade svårt att hänga med de andra, säger Staffan Strand. Jag nådde inte längre de mål jag satte upp.

Vad hände?

– Mina konkurrenter växte tidigare än vad jag gjorde och i idrott spelar fysiken en viktig roll. Den fysiska fördelen var mer än vad jag kunde kompensera med teknik och mental styrka.

Var du nära att sluta?

– Nej, jag hade väldigt roligt. Vi hade en bra sammanhållning i klubben och jag tyckte fortfarande att det var väldigt roligt att träna.

Tiden talade för Strand

Det skulle komma nya tider.

Och nya hopp.

Vintern 1994 hoppade Staffan Strand över två meter för första gången när han tog 2,04. Under sommaren samma år klarade han 2,11 för att under vintern 1995 glida över 2,19.

Sommaren 1995 hoppade Strand 2,22 och vann SM på Sollentunavallen. Därmed hade han höjt sitt personliga rekord med smått ofattbara 34 centimeter på mindre än två kalenderår.

– Jag var världens bästa junior när jag var 19 år, säger Staffan Strand.

Då började han även förstå att det här med att flyga över en ribba kunde bli hans yrke.

– Jag lämnade Väsby och gick till Hässelby SK. Jag behövde en annan typ av stöd och en bättre plattform som kunde ta mig till en högre nivå. Det hade varit svårt att komma längre i Väsby med de ambitioner jag hade, säger Staffan Strand.

– Här i Hässelby är Staffan en av klubbens riktiga legendarer. Han var bäst i världen 2002, en grym prestation. Vi i klubben är stolta över att han tävlat för oss, säger Janne Samuelsson, tidigare tiokampare som numera är tränare i Hässelby.

Så var det också.

Från att ha stått i skuggan av alla klev Staffan Strand fram och var världens bästa höjdhoppare 2002.

Hoppade högt i Globen

Han slog personligt rekord med finfina 2,35 i Globen, ett hopp han i dag ändå inte beskriver som helt perfekt tekniskt.

Det var inte bara Staffan Strand från Sverige som tillhörde världstoppen i höjdhopp under den här tiden.

Den jämngamle värmlänningen Stefan Holm hade vunnit VM-guld inomhus 2001 och blev VM-fyra ute i Edmonton och hade så långt lyckats bättre på stora mästerskap.

Hur var din och Holms relation? Var ni bittra fiender?

– Det var under en lång tid fantastiskt nyttigt att jag och Stefan kunde tävla mot varandra. Det var ju världsmotstånd för oss båda även när vi hoppade i lokala tävlingar. Jag vill inte säga att det var en rivalitet, men vår relation blev annorlunda när vi etablerade oss i världseliten.

Hur då?

– Både jag och Stefan ville alltid vinna när vi hoppade. För oss var det inte så noga vem som kom tvåa, trea eller fyra. Vi brydde oss inte utan ville bara vinna. Det blev en annan spelplan helt enkelt.

Men det skrevs väl rätt mycket under den här perioden om er rivalitet?

– Ja, men jag tycker att medierna hade en hel del av ansvaret i att konstruera den rivaliteten. Visst var det en extra krydda att det fanns två svenskar i gruppen med världens bästa hoppare. Men betydelsen av att ha nån att sparra emot var betydligt större i början av våra karriärer, säger Staffan Strand.

Staffan Strands största framgång kom just 2002 när han vann guld på inne-EM i Wien.

Stockholmaren hoppade 2,34 – det var dessutom hans femte raka tävling över 2,31. Det blev dubbelt blågult på prispallen i Österrike då Stefan Holm kom tvåa.

– Jag och Stefan höll jämna steg fram till och med 2002, men sedan började jag få allt större problem med min vänstra upphoppsfot, berättar Staffan Strand.

Den stenhårda träningen och ett tufft tävlingsprogram gjorde att stjärnans kropp redan 1998 hade började göra ont.

Men trots skadebekymmer lyckades Strand ändå ta ett brons på EM i München 2002. Det blev hans sista stora mästerskapsmedalj.

Karriären över efter skada

I Sydafrika vintern 2003 högg det till i Strands fot – det var också början till slutet på en fantastisk karriär.

I september 2003 tvingades han operera foten för första gången av totalt tre.

Tre bennabbar i fotleden slipades ner. Det var nabbarna som hade begränsat rörelseförmågan i leden. Men smärtan gick ändå inte att få bort helt.

– Jag fortsatte att kämpa på men jag hade ont och drabbades av flera följdskador. Även om jag nådde OS 2004 och EM 2006 så hade jag svårt att komma tillbaka på en stabil nivå där jag kunde mäta med mig med de bästa, säger Staffan Strand som pensionerade sig som höjdhoppare 2008.

Som mest tränade han nio-tio pass i veckan.

I april fyllde den tidigare mästaren 45 år.

Hur mycket tränar du i dag?

– Så ofta jag kan, jag älskar att tävla i det mesta. Ibland vet kanske inte ens de som jag är ute med att vi tävlar. Jag springer, spelar badminton och padel. Ibland blir det ett styrkepass också även om det är lite för sällan.

Är du nöjd med din höjdhoppskarriär?

– Det var en fantastisk tid i livet. Viljan att sätta höga mål, tävla och nå resultat finns i mitt DNA och det har jag tagit med mig i andra sammanhang. Jag reflekterar sällan över det jag gjorde som höjdhoppare, men över det hela så visst är jag nöjd.

Du blev skadad och fick aldrig riktigt chansen att fortsätta där uppe i världstoppen. Vad säger du om Stefan Holms karriär?

– Det Stefan gjorde med sina segrar i stora mästerskap var exceptionellt bra med hans OS-guld 2004 i Aten som den stora höjdaren.

Har du och Stefan någon kontakt i dag?

– Lite sporadiskt. Vi hörs av då och då på sms eller mejl, senast när Stefan hade sprungit på legendaren Javier Sotomayor från Kuba som ville hälsa. Men det är alltid lika trevligt när vi springer på varandra och kan prata om gamla minnen. Det som förenade oss två var att vi hade ett väldigt genuint intresse för friidrotten och då framför allt höjdhopp.

Hur ser du på svensk friidrott just nu?

– Det är superhäftigt med alla blågula framgångar och där Armand Duplantis och Daniel Ståhl går i spetsen. Vi har en bra bredd i många grenar där vi är med och krigar om medaljer på mästerskap.


Europamästaren Strand har fru och två barn

Namn: Staffan Strand.

Född: 18 april 1976.

Bor: Stocksund, strax norr om Stockholm.

Familj: Gift med Tiffany. Barnen Samuel, 12 och Sophia, 9.

Yrke: Chef för konsultverksamheter inom IT.

Gren: höjdhopp.

Främsta meriter: EM-guld inomhus 2002, EM-brons utomhus 2002, EM-brons inomhus 2001, SM-guld 1995, 1996, 1997.

Personbästa inne: 2,35, satt den 6 februari 2002 i Stockholm.

Personbästa ute: 2,32 satt den 8 juli 2000 i Nice och den 24 september samma år i Sydney.

Klubbar: Väsby IK och Hässelby SK.

Äter: ”Mycket grillat, men även mat med mexikanska influenser. Det blir även mycket fisk.”

Dricker: ”Allt möjligt, vatten, vin, champagne. Men mest mjölk. Jag är en riktig mjölkdrickare”.

Läser: ”Mycket som är kopplat till mitt arbete. Det blir mest ledarskapsböcker men även en del skönlitteratur under längre resor.”

Tittar på: ”Jag ser sällan på tv, men det blir nån film då och då. Men då tittar jag tillsammans med min familj”.

Lyssnar på: ”Jag är allätare och lyssnar på allt från hawaiiansk musik till tysk pop, men det är mest våra barn som har kontroll över vilken musik som spelas här hemma”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.