Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Var nära att lägga av – efter sociala problem

Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

DOHA. Världens bästa diskuskastare heter Daniel Ståhl.

Men det hade kunnat sluta helt annorlunda för 27-åringen från Viksjö i Stockholm.

2015 var han nära att lägga av.

– Daniel har haft det svårt, men tagit sig igenom allting, säger tränaren Vesteinn Hafsteinsson.

Daniel Ståhl kom till VM i Doha som den stora guldfavoriten i herrarnas diskus. Och han hade inga problem med att hantera den stora pressen.

Ståhl kastade 67,69 i tredje försöket och vann VM-guldet inne på Khalifa Stadium.

– Det här var fantastiskt, säger han efteråt.

– Det är mycket känslor i min kropp just nu, många tankar. 67,69 är egentligen ingenting, men i mästerskap är det guld som gäller och det var jag som vann. Det känns helt underbart.

Daniel Ståhl har den här säsongen tagit över som kungen i diskusvärlden. När han kastade 71,86 i Bottnaryd i slutet var juni var det inte bara nytt svenskt rekord, utan även det längsta kastet i världen på elva år.

Till och med rivalerna har insett att Ståhl är på en egen nivå just nu.

– Han hade vunnit det här guldet redan innan finalen började. Det var inget snack, säger amerikanen Sam Mattis.

– Det var givet att han skulle vinna. 2019 är hans år, säger Andrius Gudzius som vann VM-guld i London för två år sen.

Ståhl gick ner 36 kilo

Det har gått drygt fem år sen Daniel Ståhl fick sitt stora genombrott. Vid en tävling i USA kastade han 66,89 och klev plötsligt upp som etta på världsårsbästalistan.

SportExpressen träffade honom då för en intervju på plats i San Diego.

Han njöt av uppmärksamheten och var stolt över ha kommit så långt i sin karriär. Han berättade att han tidigare vägde 170 kilo, men hade gått ner 36 av dem.

– Jag bestämde mig för att göra det här. Och jag ger aldrig upp. Never give up, förklarade Ståhl.

– Folk ska se upp till mig. Jag har kämpat för det här. Jag är en bra förebild, kan man säga. Jag är schyst, jag är glad, öppen.

Sen dess har Daniel Ståhl fortsatt att ta kliv mot toppen. Men det har också kommit bakslag.

Framför allt var 2015 ett jobbigt år.

Var nära att lägga av

I en intervju med Radiosporten berättar tränaren Vesteinn Hafsteinsson att Ståhl var nära att lägga av.

– 2015 hade han problem med olika saker i relation till sin kroppsvikt och det var ostabilt socialt. Han var inte säker på att han ville göra det här, säger Hafsteinsson.

– Han var nära att sluta och det är inget konstigt eftersom det här livet är annorlunda. Det är lättare att inte göra det här än att göra det. Man måste bestämma sig för om man verkligen vill göra det här.

Under samma sommar hade Ståhl problem i flera tävlingar, bland annat i lag-EM där han inte hade ett enda godkänt kast och blev kritiserad av SVT:s kommentatorer.

Jacob Hård sa bland annat: ”Totalbilden är ju ändå att det är lite för många gånger som det gått för dåligt för Daniel Ståhl i stora sammanhang.”

Några dagar senare valde Ståhl att slå tillbaka via SportExpressen:

– Kommentatorerna kan ingen friidrott i Sverige. Inget kast eller någonting. Jag bryr mig inte alls, så det är bara att köra vidare.

– Jag vill inte nämna några namn, men de förstår inte. Jag är ung fortfarande, bara 22 bast. Jag ska kasta tills jag är 40 liksom. Men okej, jag förstår dem ändå. Det var en liten halvtabbe för Sverige, men jag gjorde mitt bästa.

”Daniel har haft det jobbigt”

2019 ser vi inte Ståhl göra några halvtabbar längre.

Nu är han bäst i världen.

Efter att ha säkrat guldet inne på Khalifa Stadium gjorde han en maxlöpning rakt ut på gräsmattan. Samtidigt stod Vesteinn Hafsteinsson med tårar i ögonen uppe på läktaren.

– Jag är verkligen stolt över honom, säger Hafsteinsson.

– Det är en fantastisk resa som vi gjort tillsammans, ända sen 2011. Det har varit en bergochdalbana och han har haft massa hinder på vägen. Daniel har haft det svårt, framför allt 2015 men även 2014 och 2016. Men han har tagit sig igenom allting.

Vad betyder det här för honom?

– Allt.

Daniel Ståhl tog hem VM-guld i diskus.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.