Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Var är sjukvårdarna? Det här ska inte dröja”

Magnus Kirt blev liggandeFoto: SVT
Kajsa Bergqvist och Jacob HårdFoto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

DOHA/STOCKHOLM. Magnus Kirt säkrade VM-silvret redan i sitt andra finalkast. 

Men medaljfirandet uteblev – i ett senare försök kastade han nämligen axeln ur led. 

– Jag förstår inte varför de inte bara kan få in en bår, frågade sig experten Kajsa Bergqvist i SVT. 

– Det där är var inte kul, säger Kim Amb som slutade åtta i spjutfinalen.

Det såg bra ut för estländaren Magnus Kirt i VM-finalen i spjut i Doha. Bronsmedaljören från EM i Berlin förra året fick i väg spjutet 86,21 meter redan i sitt andra försök, vilket förde upp honom på en andraplats. Därefter hade han ytterligare två kast över 85 meter.

Men i det femte försöket tog tävlandet slut för Kirt. Estländaren drog nämligen axeln ur led i kastögonblicket, otäcka bilder som fick åskådarna på Khalifa-stadion att dra efter andan. Kirt blev liggande på ansatsbanan och höll sig för axeln. 

– Det är tragiskt. Det där är stora faran när man dyker framåt. Man kan skada sig, säger Björn Amb i SVT, pappa och tränare till svensken Kim Amb som också tävlade i finalen. 

Kritiken efter bilderna på Magnus Kirt

Experten Kajsa Bergqvist reagerade starkt på scenerna. 

– Aj, aj, aj, flämtade hon. 

Kommentatorn Jacob Hård var kritisk till att Kirt inte fick hjälp tillräckligt snabbt ute på banan.

– Var är sjukvårdarna? Det här ska inte dröja.

Bergqvist fyllde i:

– Jag förstår inte varför de inte bara kan få in en bår lite snabbt och ge honom hjälp utanför banan. 

Magnus Kirt bars till slut ut på bår, och från sjukhussängen kunde han konstatera att resultatet räckte till silvermedalj. Anderson Peters från Grenada tog något överraskande hem guldet. Tysken Johannes Vetter tog brons. 

Kim Amb slutade åtta, karriärens bästa placering i VM-sammanhang. Amb kom till VM från sin bästa säsong hittills, efter att under flera år ha kämpat med skador.

– Jag känner att jag hade mer att ge, men jag får ändå vara nöjd med att vara topp åtta och framför allt att jag har fått en hel säsong, säger Amb.

Hur var det att se Magnus Kirt skada sig?

– Det där var inte kul. Jag vet att han är lite överrörlig i axeln och att det där kan hända. Nu hoppas jag bara att det är bra med honom.

Han utses till ”VM:s snyggaste”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.