Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Jättekaoset: ”Inte fått vår sak prövad”

Polacken trycker sig förbi Kramer.
Foto: SVT
Andreas Kramer.
Foto: VEGARD WIVESTAD GRØTT / BILDBYRÅN

Lördagskvällen blev en besvikelse för Andreas Kramer och Michaela Meijer.

Kramer såg först ut att få en finalplats efter att Mateusz Borkowski blev diskad men därefter ändrade juryn sitt beslut.

– Vi känner att vi inte har fått vår sak prövad utifrån Andreas perspektiv, säger Sveriges förbundskapten Karin Torneklint.

Under fredagskvällen blev det dubbla svenska rekord och silvermedaljer genom Fanny Roos (kula) och Thobias Montler (längdhopp).

Men lördagen fick en tråkigare start för svenskarna.

Michaela Meijer rev ut sig ur stavhoppsfinalen redan på höjden 4,45 meter och kort därefter missade Andreas Kramer final på 800 meter.

Han kom trea i sitt semifinalheat bakom Mateusz Borkowski och Jamie Webb och missade därmed finalen.

– Det var verkligen en missräkning, han har ju varit i så fin form. Har sänkt sitt personliga rekord och slagit svenskt rekord, säger experten Alhaji Jeng i SVT.

Andreas Kramer missade final efter kaos

Därefter började kaoset.

Andreas Kramer tilldömdes andraplatsen i semifinalheatet när juryn ansåg att Mateusz Borkowski hade tagit sig förbi Kramer på ett ojuste sätt under loppet.

Men Polen överklagade domen och Borkowski dömdes därefter återigen som segrare i heatet och Andreas Kramer missade finalen.

Sveriges förbundskapten Karin Torneklint är inte nöjd med beslutet.

– När Kramer springer går polacken in väldigt tajt och då kan man hänvisa till regelboken att man inte får störa någon så att man hindrar den att springa sitt lopp, säger Torneklint.

Kaos efter Polens protest

Torneklint berättar också att Sverige hade förberett en protest mot Mateusz Borkowski redan innan han diskades.

– När vi kommer ner är han redan diskad och då får vi inte lämna in någon protest eftersom han redan är diskad. Då lämnar polackerna in motargument, säger Torneklint.

När juryn sedan dömde till Borkowskis fördel igen så krävde man att Sverige skulle skicka in videostöd för sitt argument.

– Vi känner att vi inte har fått vår sak prövad utifrån Andreas perspektiv. Vi har sagt att vi vill att de tittar på det men jag tror att vi har små chanser att få rätt.

– Det är svårt att stå på läktaren och filma något som inte tv-kamerorna har fångat upp.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.