Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Vändningen: Semenya får delta i DL-tävlingen

Foto: JB AUTISSIER / IMAGO IMAGES / PANORAMIC WWW.IMAGO-IMAGES.DE
Foto: ANTHONY DIBON / ICON SPORT BILDBYRÅN

Caster Semenya påstod att hon förbjöds medverka i helgens Diamond League-tävling i Rabat – detta trots att hon tills vidare är fri att tävla som vilken friidrottare som helst.

Nu låter tävlingens arrangör meddela att medeldistanslöperskan från Sydafrika nu, trots allt, är välkommen att ställa upp.

I veckan kom beskedet att Schweiz federala domstol avslår Internationella friidrottsförbundets (IAAF) överklagan i det pågående Caster Semenya-fallet. Därmed är den sydafrikanska löparstjärnan tills vidare fri att tävla på samtliga distanser utan att behöva medicinera ner sina naturligt höga testosteronvärden.

Trots detta ska Semenya – utan någon förklaring – ha fått sin ansökan om att få tävla i helgens 800-meterslopp på Diamond League-galan i Rabat nekad, enligt Reuters.

Men nu verkar det som att Semenya är välkommen att tävla i den marockanska huvudstaden, trots allt. Enligt BBC låter tävlingens organisatör, Alain Blondel, meddela att han är "glad över att bekräfta" att Semenya är inbjuden.

Eftersom Diamond League-tävlingar inte är organiserade av IAAF så är de oberoende av utgången i Semenyas rättsfall och har med andra ord rätt att själva bestämma vilka friidrottare som ska få delta i grenarna.

”Behåll det för er själva”

Frågan är dock om Semenya själv fortfarande är sugen på att ställa upp. På Twitter skriver friidrottsstjärnan ett meddelande som kanske går att tolka som att hon tänker nobba tävlingen.

"Ert förstaintryck är det som räknas mest för mig. Så behåll det för er själva", skriver hon.

Caster Semenya, som har två OS-guld och tre VM-guld på meritlistan, är trots att det sista inte är sagt i den rättsliga processen redan uttagen i Sydafrikas preliminära trupp till VM som avgörs i Qatar 28 september–6 oktober.