Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Vändningen efter ilskan – då kan hon stoppas

Caster Semenya.
Foto: DENIS BALIBOUSE / REUTERS BILDBYRÅN
Patrik Sjöberg.
Foto: Anna-Karin Nilsson / Expressen

Caster Semenya skulle i november stoppas från att delta i kvinnoklassen i friidrottstävlingar.

Men nu kommer ett nytt besked – beslutet att stoppa stjärnan skjuts upp.

Det internationella friidrottsbeslutet kom i april i år med ett beslut som dominerade debatten kring sporten under stora delen av säsongen.

Från och med den 1 november skulle ett nytt regelverk introduceras, där den högst tillåtna gränsen för kvinnliga långlöpares testosteronvärden ligger på fem nanomol per liter. Beslutet kommer påverka så kallade hyperandrogena löpare – alltså kvinnor som har en medfött hög produktion av det manliga könshormonet testosteron

Det mest kända exemplet är 800-meterslöparen Caster Semenya, OS-guldmedaljör och dubbel VM-guldmedaljör på distansen.

Beslutet att stoppa Semenya skjuts upp

IAAF:s besked har väckt starka reaktioner. Vissa menar att den nya regeln enbart införs för att stoppa Semenya från att delta i kvinnoklassen, där hon dominerat 800-metersloppen de senaste åren.

– Det är ju hemskt för en kvinna som har en naturligt hög produktion. Ska hon då inte få tävla? Det är fruktansvärt för individen, sa den svenske höjdhoppsikonen Patrik Sjöberg i vår.

Men nu kommer ett nytt besked. Den nya regeln kommer inte att införas i november, utan tidigast i mars nästa år. Detta för att undvika praktiska problem, i och med att Semenya har inlett försök att överklaga beslutet, enligt The Standard.


LÄS MER: Armand Duplantis – därför valde han Sverige

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.