Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Vändningen efter ilskan – då kan hon stoppas

Caster Semenya. Foto: DENIS BALIBOUSE / REUTERS BILDBYRÅN
Patrik Sjöberg. Foto: Anna-Karin Nilsson / Expressen

Caster Semenya skulle i november stoppas från att delta i kvinnoklassen i friidrottstävlingar.

Men nu kommer ett nytt besked – beslutet att stoppa stjärnan skjuts upp.

Det internationella friidrottsbeslutet kom i april i år med ett beslut som dominerade debatten kring sporten under stora delen av säsongen.

Från och med den 1 november skulle ett nytt regelverk introduceras, där den högst tillåtna gränsen för kvinnliga långlöpares testosteronvärden ligger på fem nanomol per liter. Beslutet kommer påverka så kallade hyperandrogena löpare – alltså kvinnor som har en medfött hög produktion av det manliga könshormonet testosteron

Det mest kända exemplet är 800-meterslöparen Caster Semenya, OS-guldmedaljör och dubbel VM-guldmedaljör på distansen.

Beslutet att stoppa Semenya skjuts upp

IAAF:s besked har väckt starka reaktioner. Vissa menar att den nya regeln enbart införs för att stoppa Semenya från att delta i kvinnoklassen, där hon dominerat 800-metersloppen de senaste åren.

– Det är ju hemskt för en kvinna som har en naturligt hög produktion. Ska hon då inte få tävla? Det är fruktansvärt för individen, sa den svenske höjdhoppsikonen Patrik Sjöberg i vår.

Men nu kommer ett nytt besked. Den nya regeln kommer inte att införas i november, utan tidigast i mars nästa år. Detta för att undvika praktiska problem, i och med att Semenya har inlett försök att överklaga beslutet, enligt The Standard.

 

LÄS MER: Armand Duplantis – därför valde han Sverige