Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Väldigt mycket som stod på spel för mig”

Kajsa Bergqvist om nya kärleken: "Var på skoj"
Kajsa Bergqvist.
Kajsa Bergqvist i Sommaröppet: SportklassikerFoto: Skärmdump från SVT
Foto: RICKARD NILSSON / © BILDBYRÅN
Kajsa Bergqvist på friidrotts-VM.Foto: MARCUS ERICSSON / - © BILDBYRÅN
Yvette Hermundstad är programledare för Sommaröppet: Sportklassiker.Foto: Johan Paulin / SVT

I Båstad 2004 var Kajsa Bergqvist med om sin värsta skada under karriären. 

Hälsenan i ena foten slets av – bara ett år innan VM-guldet i Helsingfors. 

– Att vara ett offer och att alla tyckte synd om en – det hade jag otroligt svårt att förlika mig med, säger Bergqvist när hon minns tillbaka i SVT:s ”Sommaröppet: Sportklassiker”.  

I ”Sommaröppet: Sportklassiker” gästas programledaren Yvette Hermundstad av olika svenska idrottsprofiler - för att minnas tillbaka på ögonblicken som skapat gåshud. 

I det första avsnittet, som sänds 27 juli 20.00 i SVT1, är hockeyprofilerna Bengt-Åke Gustafsson, Håkan Södergren och Jonas Bergqvist på besök i studion för att minnas VM-guldet 1987. Det är också tidigare höjdhoppsstjärnan Kajsa Bergqvist, som pratar om den tuffa tiden efter att hon skadat sig allvarligt under en gala i Båstad juli 2004, bara några veckor innan OS i Aten. 

– Det gör ju ont. Jag kommer precis ihåg den känslan när jag satte i foten, och det bara släpper. Det är en känsla som att någon slagit en påk i bakhasorna på en eller någonting. Det blir en smäll i kroppen, säger Kajsa Bergqvist i SVT, när hon ser på bilder från skadan. 

”Jag blev nästan folkilsk”

Efter skadan väntade operation och benet i gips. 

– Jag tyckte det var så jobbigt att vara i den positionen, att vara den som alla tyckte synd om. Alla bara ”åh, stackars dig”, säger Bergqvist och fortsätter: 

– Jag blev nästan folkilsk så där... Jag klarade liksom inte av... Det är inte den där positionen jag vill vara i. Jag vill vara i den där alla bara: ”lycka till, kämpa på OS”. 

Men Bergqvist fick sin revansch snabbt. När det var dags för VM 2005 i Helsingfors var hon oslagbar, hoppade över 2,02 meter och vann guldet. 

Rörd av bilderna: ”Mitt ögonblick i livet”

Och när hon ser tillbaka på tävlingen och VM-guldet tillsammans med Yvette Hermundstad är Bergqvist märkbart rörd. 

– Jag blir faktiskt rörd och mycket känslor kommer tillbaka. Det var väldigt mycket som stod på spel för mig inför det här, säger hon. 

– Det här skulle jag säga är mitt ögonblick i livet. Jag fick komma tillbaka från här skadan. Jag kämpade, och gick igenom fysiska svårigheter, men också mentalt. Den där dagen gjorde jag allt rätt och fick plocka hem VM-guldet. Ah, jag blir så glad. 

 

Här berättar Kajsa Bergqvist om intresset som få vet om.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.