Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Vädjar till regeringen: Rädda Finnkampen

Foto: CHRISTINE OLSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: JESPER ZERMAN / BILDBYRÅN

Svenskar har alltjämt reseförbud in till Finland.

Nu uppmanar Svenska friidrottsförbundet regeringen att påverka finska politiker så att svenska friidrottare kan tävla i Finnkampen i Tammerfors, enligt Dagens Nyheter.

– Det här handlar om en landskamp som är unik, säger förbundsordföranden Johan Storåkers, som undertecknat brevet, till tidningen.

”Vi är tacksamma om ni i era kontakter med regeringen i Finland samt andra relevanta individer och grupper kan ta initiativ som gör det möjligt för Finska och Svenska friidrottsförbundet att arrangera Finnkampen även detta speciella år”, skriver förbundet i ett brev som är riktat till bland annat statsminister Stefan Löfven (S), utrikesminister Ann Linde (S) och idrottsminister Amanda Lind (MP).

”Väldigt angelägna”

Finnkampen är tänkt att äga rum den 5-6 september i Tammerfors – men om Daniel Ståhl, Armand Duplantis, Angelica Bengtsson & Co släpps över den finländska gränsen är högst osäkert med tanke på reseförbudet in till landet.

– Finnkampen är ju världens äldsta landskamp. Så vi är väldigt angelägna om att tävlingen ska gå att genomföra. Men det hör ju ihop med hur de finska myndigheterna ser på möjligheterna för svenskar att resa till Finland, så där vill vi att våra svenska politiker påverkar sina finska kollegor, säger Johan Storåkers, ordförande i Svenska friidrottsförbundet, till DN.

Brevet ska, förutom till statsråden, även ha skickats till högt uppsatta politiska tjänstemän i Sverige och företrädare för Folkhälsomyndigheten.

Tagit fram hälsoprotokoll

För att garantera att tävlingen blir hälsosäker har förbundet i brevet lyft fram flera tänkbara åtgärder: coronatest av alla svenska friidrottare och tränare innan avfärd, skippa ungdomsklassen i Finnkampen och att maximalt 70 personer per dag flyger över till Tammerfors från Sverige.

– Vi har kommit långt med att ta fram ett hälsoprotokoll och anser att vi har tittat väldigt noggrant på säkerhetsläget ur ett hälsoperspektiv, säger Johan Storåkers.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.