Daniel Ståhls silverkast på VM kan ha blivit felmätt. Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅNDaniel Ståhls silverkast på VM kan ha blivit felmätt. Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Daniel Ståhls silverkast på VM kan ha blivit felmätt. Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Andrius Gudzius (i mitten här) vann VM-guldet i London. Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅNAndrius Gudzius (i mitten här) vann VM-guldet i London. Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Andrius Gudzius (i mitten här) vann VM-guldet i London. Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

Utspelet: De blåste Sverige på VM-guld

Publicerad

Daniel Ståhl kan ha blivit blåst på ett VM-guld – på grund av en funktionärsmiss.

Hans pappa Jan har granskat videomaterial och kommit fram till att 69,19-kastet i London mättes fel.

– Jag följer bara reglerna och så kastar jag så långt jag kan. Men det är klart att det är tråkigt i efterhand, säger Ståhl själv till Dagens Nyheter.

VM-finalen i diskus blev en riktig rysare.

När allting var över hade Andrius Gudzius från Litauen vunnit VM-guldet – med två centimeters marginal.

Han hade kastat 69,21. Daniel Ståhl hade kastat 69,19.

Redan då ställde sig många frågan om mätningen verkligen hade gått rätt till. Eurosports kommentator Jonas Karlsson, som mästerskapet igenom kritiserade den slarviga mätningen i kastgrenarna, kallade det hela för ”ovärdigt friidrotten”.

Funktionärerna stod fel

Nu har två veckor passerat.

Daniel Ståhl är nöjd med sitt VM-silver, men han är också öppen med att det kanske borde ha varit ett VM-guld.

Framför allt stör han sig på att funktionärerna, som alltså bedömer nedslaget med ögat, hade placerat sig märkligt ute på gräsmattan i London.

– Jag tycker egentligen att om man har ett pers på 71 meter som jag, så ska de stå på 65 till 69 meter, alltså max fem meter ifrån var nedslaget tas, säger Ståhl till Dagens Nyheter.

– Men oftast står de vid 60-meterslinjen och så springer de fram tio meter och så blir det typ ”vi såg landningen, men vi vet inte exakt”.

"Farsan har kollat lite"

Dagens Nyheter skriver att Ståhl inte vill göra en för stor sak av mätningsproblemen, men han uppmanar ändå internationella friidrottsförbundet (IAAF) att diskutera frågan på högsta nivå. 

Pappa Jan har nämligen granskat videomaterial från VM-finalen och han är säker på att silverkastet mättes fel – det borde ha varit ett guldkast.

– Farsan har ju kollat lite och det stämmer när man ser på videon att mitt andra kast på VM är längre, men samtidigt är det svårt att säga, säger Daniel Ståhl.

– Det är de (funktionärerna) som sett nedslaget och de har väl rätt, men jag vet inte. Det är svårt att säga.

24-årige Ståhl, som har kastat längst av alla i världen i år, har tre tävlingar kvar på säsongen. I dag avgörs SM i Helsingborg, nästa helg är det Finnkampen i Stockholm och efter det väntar Diamond League-finalen i Bryssel.

 

LÄS ÄVEN: Här är Usain Bolts galna nota från VM-festen 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag