Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Utmaningen: ”Kommer aldrig att ha den lyxen”

Armand Duplantis vann EM-guld i fjol. Foto: KAY NIETFELD / DPA/PICTURE-ALLIANCE/IBL DPA
Nu är förväntningarna skyhöga på honom. Foto: SÖREN ANDERSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Sam Kendricks och Armand Duplantis. Foto: MATTHIAS SCHRADER / AP TT NYHETSBYRÅN

OSLO. Han hoppade 6,05 och vann EM-guld i fjol.

Nu kliver Armand Duplantis in i en ny säsong – med skyhöga förväntningar på sig.

Men enligt personerna som står honom närmast har han inga som helst problem med att hantera pressen.

– Han är samma kille som när han var 14 år gammal, säger vännen och rivalen Sam Kendricks.

I tisdags höll Armand Duplantis en pressträff i Stockholm och gjorde intervju efter intervju. 24 timmar senare satt han på ett podium i Oslo och tog emot nya frågor från journalisterna.

”Hur högt kan du hoppa i sommar?”

”Vilka chanser har du att vinna VM-guldet?”

”Går det att toppa förra säsongen?”

Samtidigt har 19-åringen precis skrivit på ett nytt mångmiljonkontrakt med Puma, som vill göra honom till ett av sina stora affischnamn inom friidrotten.

Pressen är enorm, med andra ord. Men han verkar trivas med den.

– Jag ser bara fram emot att ta nya kliv i min karriär. Jag är nöjd med var jag är just nu och ser fram emot sommaren som väntar, säger Duplantis.

Du känner inte att det krävs ett VM-guld för att du ska vara nöjd med säsongen?

– Nej, ärligt talat vore jag nöjd om jag bara fick med mig en medalj från VM.

Och vad tänker du kring höjder?

– Att jag borde kunna hoppa högre än i fjol, eftersom jag känner mig både starkare och snabbare nu. Jag känner mig bättre, helt enkelt.

– Men bara att hoppa över sex meter är magiskt och jag känner att jag vill göra det fler gånger.

Stöttas av pappa

I kväll gör ”Mondo” (det är så han kallas) sin första Diamond League-tävling i Europa för den här säsongen, när Bislett Games avgörs i Oslo.

Pappa Greg Duplantis, som även är hans tränare, finns på plats vid hans sida.

– Jag kommer vara med ”Mondo” under de första tävlingarna i Europa nu, sen åker jag tillbaka till USA. Då kommer hans mamma Helena hit och så kommer de att bo i Sverige under några veckor.

Förväntningarna på honom är enorma just nu. Hur mycket påverkar det?

– Absolut, förväntningarna är höga, men det är så det fungerar i den här världen. Presterar man bra så kommer förväntningarna på köpet. Och vad jag har sett har det inte påverkat honom över huvud taget.

I RAMPLJUSET. Armand Duplantis på presskonferens i Oslo tillsammans med Sondre Guttormsen (till vänster) och Sam Kendricks (i mitten). Alla tre tävlar i Bislett Games i kväll – Duplantis är favorit. Foto: LUDVIG HOLMBERG.

Sam Kendricks håller med. Den 26-årige amerikanen är inte bara en av Armand Duplantis tuffaste rivaler ute på banan. De är även nära vänner vid sidan av.

– Absolut, vi är bra kompisar. Vi bor nära varandra och har mycket kontakt. Vi har samma värderingar och hittar alltid saker att prata om, säger Kendricks som mer än gärna tar sig tid för att prata med SportExpressen om Duplantis.

Hur ser du på den press som han nu har hamnat under?

– ”Mondo” kommer aldrig ha lyxen att inte vara under press. Men press behöver inte vara något negativt. Det kan vara bra med press, det kan hjälpa en att behålla fokus.

Jämför med Ikaros

Han fortsätter:

– Vi brukar skämta med ”Mondo” ibland och säga att han är som Ikaros, att han flyger för nära solen ibland. Men det är inte sant. Han har fötterna på jorden och som jag ser det finns det ingen anledning att oroa sig för att han skulle krascha, för att det inte skulle funka.

Sam Kendricks flinar.

– Jag vet att ”Mondo” kan vara lite kaxig ibland, men han lever alltid upp till sina ord. Han har en otrolig mental styrka.

Har han förändrats på något sätt efter alla framgångar?

– Nej, egentligen inte. Han är samma kille som när han var 14 år gammal. Och det visar bara att han är en sann idrottare. Han kommer göra bättre och bättre resultat, men han kommer aldrig förändras som person.

Klockan 19.30 startar stavhoppet i Bislett Games. Prognosen säger 13 grader och gråa moln.

Armand Duplantis är den stora favoriten – men Sam Kendricks hoppas kunna utmana honom om segern.

– Jag ska göra allt vad jag kan för att lyckas. Och tittar vi på statistiken så har jag slagit honom flera gånger än vad han har slagit mig. Men… han är ganska duktig, så jag måste nog prestera på topp, säger Kendricks.

Tävlingen sänds i TV4.